Ciencias Humanas y de la Educación

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    La innovación gastronómica y la cocina tradicional de la ciudad de Ambato
    (Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias Humanas y de la educación -Carrera de Turismo, 2025-07-04) Ordoñez Cadena Manuel de Jesús; Torres Oñate Camilo Francisco; Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias Humanas y de la educación -Carrera de Turismo
    The objective of the research was to determine gastronomic innovation and traditional cuisine in the city of Ambato, the purpose was to identify the new culinary techniques used in the environment, as well as the traditional preparations preferred by diners. The relevance of the work lies in giving value to Ambato's cuisine, while using innovative trends that allow promoting traditional preparations without losing its identity. A quantitative methodology was used, with a non-experimental crosssectional design, simple random probability sampling, an observation sheet was applied to identify innovation techniques and a Likert scale survey of consumers to determine the degree of preference of representative dishes of the city. Therefore, the results showed that techniques such as foam, vacuum cooking, fusion cooking, gelling, pickling and reduction are applied in the dishes of several restaurants in the city, and it was also evident that llapingacho, colada morada and empanadas de viento are the favorites of those surveyed, giving as a proposal an innovative menu of the aforementioned dishes. In conclusion, Ambato is a city with well known traditional dishes, which are looking to innovate, to give a modern approach to the presentations.
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    La cocina tradicional y la experiencia turística en el cantón Ambato
    (Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias Humanas y de la educación -Carrera de Turismo, 2025-01-22) Ramos Aguilar Kevin Adrián; Sánchez Guerrero Daniel Oswaldo
    Traditional cuisine of a destination is established as a key element in the tourist experience, standing out for its ability to satisfy visitors and strengthen cultural identity. Using a quantitative methodology and a non-experimental cross-sectional design, data was collected through a survey validated by experts and evaluated in the SPSS statistical system to ensure the reliability of the results. Through analysis using Cronbach's Alpha, the alternative hypothesis was accepted as part of the hypothesis verification process. The results demonstrate that traditional cuisine has a significant impact on the perception of the tourist experience, positioning itself as a key element in visitor satisfaction. Furthermore, the llapingacho from Ambato, colada morada, empanadas de viento, and Pinllo hens were identified as the most relevant emblematic dishes of Ambato's traditional cuisine. The gastronomic offer is perceived as varied, and there is unanimous agreement that there is a direct connection between gastronomy and local culture. However, knowledge about preparation techniques is moderate. Similarly, social media was identified as the most effective channel for promoting traditional cuisine and its connection to local culture.
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    La cocina tradicional y motivación del visitante en Machachi
    (2024-12-04) Caiza Criollo, Maikol Estalin; Camilo Francisco Torres Oñate; Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias Humanas y de la educación -Carrera de Turismo y hotelería
    La investigación surge con la necesidad de identificar la cocina tradicional y la motivación del visitante en Machachi, destino considerado como un punto de encuentro para turistas que en su mayoría se ven atraídos por diferentes atractivos turísticos tanto naturales y culturales, que de alguna manera la cocina se ve inmiscuida por la necesidad de ingerir alimentos, donde la cocina tradicional puede ser considerada como ente de afinidad de visita. Ante la situación se busca plantear estrategias de promoción turística, donde la gastronomía sea el gestor principal y sea resaltada como parte de la motivación para los visitantes, para recolección de información se planteó un diseño no experimental transversal, que brinde información detallada de los diversos aspectos gastronómicos que son apreciados como atractivos para los turistas. Para la recopilación de datos se usaron fichas de registro del INPC, en conjunto con encuestas de satisfacción a los comensales, en las que se destacan resultados que la cocina tradicional es apreciada en gran parte, como un punto motivación, aunque también se puede percibir ausencia de factores de promoción gastronómica por parte de los establecimientos de alimentación, en los cuales puede desatacar la oferta mediante herramientas de promoción como pueden ser revistas digitales que cuenten con información detallada de los platillos que se puedan ofrecer. Se puede concluir que los medios digitales en la actualidad pueden suponer como, medios de apoyo y difusión en base la cocina tradicional, en los cuales se puedan presentar los diferentes aspectos con los que cuenta el lugar y sean tomados como punto de motivación para las personas que pueden estar de paso o de visita a Machachi, pues se ven influenciados por la manera de presentación de los alimentos, calidad de los platillos, precios accesibles para las personas en general.