Calidad microbiológica del agua de consumo humano: la realidad en el Ecuador
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Date
2023-09-20
Authors
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Publisher
Universidad Técnica de Ambato/ Facultad de Ciencias de Salud /Carrera de Laboratorio Clínico
Abstract
The objective of this study is to establish the microbiological quality of water for human
consumption in Ecuador by means of a bibliographic review. The methodology was based
on the search of documentary information of articles published up to 5 years ago through
the use of scientific search engines, using key words on the topic studied. The results
showed that the evaluation of water quality is essential to guarantee the health of the
population. Current standards in Ecuador establish that quality water must comply with
physical, chemical and microbiological parameters. In addition, it is noted that the
consumption of unsafe water contributes to the development of various gastrointestinal
diseases caused by bacteria, viruses and parasites. Research conducted in Ecuador
indicates that water considered to be of high quality and suitable for consumption must
comply with the physical, chemical and microbiological parameters established by
Ecuadorian Technical Standard INEN 1108-2020. The standard indicates that fecal
coliforms and total coliforms must be less than 1.1 NMP/100mL. Escherichia coli,
Shigella and Salmonella cause acute diarrheal diseases and intestinal parasitosis caused
by parasites such as Entamoeba histolytica and Giardia lamblia. The entities in charge of
protecting water quality in Ecuador must implement a series of measures to reduce
microbiological contamination of water. Measures such as not consuming water directly
from the tap, boiling it for 1 to 3 minutes, using filtration and purification methods, are
some of the recommendations made by the authors
Description
Este estudio tiene como objetivo establecer la calidad microbiológica del agua de
consumo humano en el Ecuador mediante una revisión bibliográfica. La metodología se
basó en la búsqueda de información documental de artículos publicados hasta 5 años atrás
mediante el uso de buscadores científicos, utilizando palabras claves sobre el tema
estudiado. Como resultados se obtuvo que evaluar la calidad del agua es indispensable
para garantizar la salud de la población. Las normas vigentes en el Ecuador establecen
que un agua de calidad debe cumplir con parámetros físicos, químicos y microbiológicos.
Además, se destaca que el consumo de agua no potable aporta al desarrollo de diversas
enfermedades gastrointestinales causadas por bacterias, virus y parásitos. Las diferentes
investigaciones realizadas en el Ecuador mencionan que un agua considerada de calidad
y apta para el consumo debe cumplir con los parámetros físicos, químicos y
microbiológicos establecidos por la Norma Técnica Ecuatoriana INEN 1108-2020. La
norma indica que coliformes fecales y coliformes totales deben estar en valores inferiores
a 1,1 NMP/100mL. Escherichia coli, Shigella y Salmonella causantes de enfermedades
diarreicas agudas y la parasitosis intestinal causadas por parásitos como Entamoeba
histolytica y Giardia lamblia. Las entidades encargadas en el Ecuador de proteger la
calidad del agua deben implementar una serie de medidas con el propósito de disminuir
la contaminación microbiológica del agua. Medidas como no consumir el agua
directamente del grifo, hervirla de 1 a 3 minutos, usar métodos de filtración y purificación,
son una de las recomendaciones que hacen los autores
Keywords
Calidad del agua, Contaminaciones, Enfermedades, Coliformes