Estrategias de estimulación sensorial para preservar el gusto y olfato en adultos mayores
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Date
2023-04-04
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Universidad Técnica de Ambato/ Facultad de Ciencias de Salud /Centro de Posgrados
Abstract
Due to the increase of the aging population and the low birth rate, we propose the
realization of this development project, which is based on applying strategies of
sensory stimulation, taste and smell in older adults of the Autonomous Decentralized
Parochial Government of Atahualpa, belonging to the Canton Ambato, with the main
objective of preserving the sensory functionality, due to the passing of the years
modifies the ability of perception of the senses chemo-sensory and they are decreasing.
Therefore the importance of the evaluation of the senses of smell and taste, through
the initial and final evaluation with the application of the Sniffin' Sticks test (smell)
and the drop test (taste), and the application of sensory stimulation strategies to
preserve the intervened senses, it is vital to identify the cognitive capacity for this
reason it was essential to apply the modified Mini Mental Test (MMSE), to know who
are or are not suitable, considering the presence of any deficit, with the results obtained
we proceeded to select the participants of the intervention.
When comparing the initial and final evaluations of the stimulated senses, it was found
that: taste increased from 3.2% to 29%, that is, over ninety percent in the four main
tastes evaluated; in smell, the increase of 54.9% of participants with normal smell
stands out significantly, as well as the reduction of 29.1% of individuals who presented
anosmia, despite the fact that anosmia prevailed in the minimum amount of 3.2%.
We showed that the application of sensory stimulation strategies for taste and smell
are beneficial and provide positive results, if they are carried out for 12 weeks, every
day, and when this is achieved, improvement can be achieved, as in this case shown
by the participants who benefited from the intervention, with a bilateral significance
in the sense of smell of 0.000, salty taste 0.023 and for bitter taste 0.017 according to
the verification made with the statistical test T Student for related samples with value
P<0.05, so the use of the strategies is recommended, in people who require or present
alterations in these senses.
Description
Debido al incremento de población envejecida y a la baja natalidad, planteamos la
realización del presente proyecto de desarrollo, el cual se basa en aplicar estrategias
de estimulación sensorial, del gusto y olfato en adultos mayores del Gobierno
Autónomo Descentralizado Parroquial de Atahualpa, perteneciente al Cantón Ambato,
con el principal objetivo de preservar la funcionalidad sensorial, debido al pasar de los
años modifica la capacidad de percepción de los sentidos quimio sensoriales y van
decreciendo.
Por ello la importancia de la evaluación de los sentidos del olfato, gusto, mediante la
valoración inicial y final con aplicación de los test: tipo Sniffin' Sticks (olfato) y prueba
de la gota (gusto), y la aplicación de estrategias de estimulación sensorial para
preservar los sentidos intervenidos, es vital identificar la capacidad cognitiva por tal
razón fue indispensable la aplicación el Mini Mental Test (MMSE) modificado, para
saber quiénes son o no aptos, considerando la presencia de algún déficit, con los
resultados obtenidos se procedió a seleccionar los participantes de la intervención.
Al comparar las evaluaciones iniciales y finales de los sentidos estimulados se
encontró: en el gusto incrementó desde el 3,2% hasta el 29%, es decir sobre el noventa
por ciento en los cuatro sabores principales valorados; en el olfato resalta
significativamente el aumento del 54,9% de participantes con olfato normal, así como
también la reducción del 29,1% de individuos que presentaron anosmia, pese a que en
la mínima cantidad de 3,2% prevaleció la anosmia.
Evidenciamos que la aplicación de las estrategias de estimulación sensorial para el
gusto, olfato, son beneficiosas y brindan resultados positivos, si se realizan durante 12
semanas, todos los días, al cumplir aquello se puede lograr la mejoría, como en este
caso que mostraron los participantes beneficiarios de la intervención, con una
significancia bilateral en el olfato de 0,000, sabor salado 0,023 y para el sabor amargo
0,017 según la comprobación realizada con la prueba estadística T Student para
muestras relacionadas con valor P<0,05, por lo que se recomiendan el uso de las
estrategias, en personas que requieran o presenten alteraciones en estos sentidos.
Keywords
Adulto mayor, Estrategia de salud, Gusto / olfato, Test de olfato