Evaluación del yodo agrícola y el ácido salicílico en el manejo de Candidatus liberibacter solanacearum. en tomate de árbol (Solanum betaceum CAV.)
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Date
2023-03
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Abstract
The tree tomato (Solanum betaceum CAV.) is an economically important fruit, which
is dispersed in Andean countries such as Chile, Ecuador, Bolivia, Brazil and
Colombia, they are cultivated in cold-temperate climate zones at temperatures
ranging from between 14 and 20 o C, its fruits have become so popular that they are
marketed for the preparation of jams, ice creams and their consumption in drinks
such as juice or smoothies; This fruit crop is considered one of the most profitable in
Ecuador, even exporting to foreign countries such as the United States, Spain,
France, the Netherlands and the United Kingdom. One of the problems that tree
tomato production entails is the high incidence of (Candidatus liberibacter
solanacearum) is a bacterium associated with the "Permanent Tomato" (PT) disease
that causes great damage to tomato production, it is an endosymbiont secondary in
Bactericera cockerelli Sulc (Bc) and has been associated with three of the most
important diseases of Solanaceae. Therefore, it is necessary to carry out studies on
strategies for the increase and optimal yield of this fruit, since it is a crop that faces
certain limitations during its production related to the climate, in the case of droughts
or frosts and the fight against pests, taking Keep in mind that because it is
solanaceous and is immersed in potato plantations, it shows susceptibility to viral
diseases in the foliage, hence the importance of finding alternatives to reduce the
incidence of pests and the use of toxic agrochemicals, for the development of the
Following the investigation, an evaluation of the agronomic reaction of the tree
tomato crop was carried out with the application of salicylic acid and iodine in three
doses: 2 ml, 2.5 ml and 3 ml every 7 days, for 21 days, where, the P1D2, P1D3,
P2D2 and P2D3 doses yielded a favorable result, showing plants with greater vigor
and increased leaf area.
Description
El tomate de árbol (Solanum betaceum CAV.) es un fruto económicamente
importante, que se halla disperso en países andinos como, Chile, Ecuador,
Bolivia, Brasil y Colombia, son cultivados en zonas de clima frío-templado a
temperaturas que oscilan de entre los 14 a 20 o C, sus frutos se han hecho tan
populares, que son comercializados para la elaboración demermeladas, helados y
su consumo en bebidas como jugo o batidos; este cultivo frutícola esconsiderado
como uno de los más rentables del Ecuador, llegando hasta la exportación a
países extranjeros como Estados Unidos, España, Francia, Holanda y Reino
Unido. Una de las problemáticas que acarrea la producción de tomate de árbol es
la alta incidencia de (Candidatus liberibacter solanacearum) es una bacteria
asociada a la enfermedad “Permanente del Tomate” (PT) que ocasiona grandes
daños a la producción de tomate, es un endosimbionte secundario en Bactericera
cockerelli Sulc (Bc) y ha sido asociado a tres de lasenfermedades más importantes
de solanáceas. Por tanto, es preciso realizar estudios sobre estrategias para el
incremento y rendimiento óptimo de este fruto, ya que es un cultivo que enfrenta
ciertos limitantes durante su producción relacionadas estas al clima, en el caso de
sequías o heladas y la lucha contra plagas, tomando en cuenta que por ser
solanácea y estar inmerso a plantaciones de papa, ostenta susceptibilidad a
enfermedades de tipo viral en el follaje, de ahí la importancia de hallar
alternativas para disminuir la incidencia de plagas y el uso de agro tóxicos, para
eldesarrollo de la siguiente investigación se realizó una evaluación de la reacción
agronómicadel cultivo de tomate de árbol con la aplicación de ácido salicílico y
yodo en tres dosis: 2 ml, 2,5 ml y 3 ml cada 7 días, durante 21 días, en donde, las
dosis P1D2, P1D3, P2D2 y P2D3 arrojaron un resultado favorable, mostrando
plantas con mayor vigor e incremento del área foliar.
Keywords
AGRONOMIA, Candidatus liberibacter solanacearum., TOMATE DE ÁRBOL (Solanum betaceum CAV.), CULTIVO, ÁCIDO SALICÍLICO, YODO AGRÍCOLA, YODO