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Title: Valoración del conocimiento de los productores de hortalizas sobre el manejo sustentable de plagas agrícolas en la parroquia Izamba
Authors: Vásquez Freytez, Carlos Luis
Quiña Telenchana, Jessica Gabriela
Keywords: AGRONOMIA
HORTALIZAS
PLAGAS AGRÍCOLAS
CULTIVO
PLAGAS
PRODUCTORES DE HORTALIZAS
MANEJO SUSTENTABLE
Issue Date: Mar-2023
Abstract: Agricultural production constantly faces phytosanitary problems, such as pest attacks, which put crop productivity at risk. Therefore, one of the most commonly used practices for pest management is the use of chemical pesticides despite the well-known negative effects on human health and the ecosystem. In the present study, an attempt to assess the knowledge of vegetable producers about the management of agricultural pests was made in the Izamba parish. For the study, a structured survey with open and closed questions was applied to the producers. A high percentage of farmers considered that, although there are benefits derived from the use of chemical pesticides, they also pointed out negative aspects such as the need for training for their management and that they are also potentially dangerous when handling them and harmful to the environment. Also, it was evidenced that farmers know about other control alternatives, since 71% of the respondents said they applied some other pest management alternative, among which they indicated the use of cultural practices, biological control practices and/or traps with pheromones, as well as the use of homemade botanical extracts. Given the importance of evaluating the level of knowledge of farmers about the risks of the use of chemical products in the management of agricultural pests, it is suggested to develop similar investigations in different agricultural items in the province of Tungurahua in order to develop strategies of education on the best use of this strategy.
Description: La producción agrícola se enfrenta constantemente a problemas fitosanitarios, tales como el ataque de plagas, lo cual pone en riesgo la productividad de los cultivos. Por ello, una de las prácticas más comúnmente usadas para el manejo de las plagas es el uso de plaguicidas químicos a pesar de los consabidos efectos negativos para la salud humana y el ecosistema. En el presente estudio se intentó valorar el conocimiento de los productores de hortalizas sobre el manejo de plagas agrícolas en la parroquia Izamba. Para el estudio se aplicó una encuesta estructurada con preguntas abiertas y cerradas a los productores. Se observó que un alto porcentaje de los agricultores considera que, aunque existen beneficios derivados del uso de los plaguicidas químicos, también señalaron aspectos negativos como la necesidad de capacitación para su manejo y además son potencialmente peligrosos al manipularlos y dañinos al ambiente. También, se evidenció que los agricultores conocen sobre otras alternativas de control, puesto que el 71% de los encuestados dijo aplicar alguna otra alternativa de manejo de plagas, entre las cuales señalaron uso de prácticas culturales, prácticas de control biológico y/o trampas con feromonas, así también el uso de extractos botánicos de fabricación casera. Dada la importancia de evaluar el nivel de conocimiento de los agricultores sobre los riesgos del uso de productos químicos en el manejo de plagas agrícolas, se sugiere desarrollar investigaciones similares en diferentes rubros agrícolas de la provincia de Tungurahua de manera de modo de poder desarrollar estrategias de educación sobre el mejor uso de esta estrategia.
URI: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/38354
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