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Título : Evaluación de tres extractos vegetales en dos estados inmaduros de psílido de la papa (Bactericera cockerelli)
Autor : Zurita Vásquez, José Hernán
Chipantiza Cunalata, Jessica Veronica
Palabras clave : AGRONOMIA
EXTRACTOS VEGETALES
EXTRACTOS
VEGETALES
PSÍLIDO DE LA PAPA (Bactericera cockerelli)
PAPA
Fecha de publicación : sep-2020
Resumen : The effect of different doses of ethanol extracts of chili pepper (Capsicum annuum), nettle (Urtica dioica) and white cabuya (Furcraea andina) were evaluated on mortality and survival of two immature stages of potato psyllid, Bactericera cockerelli (Sulc). Study was carried out under in vitro conditions in the Soil Laboratory of Public Service and Agricultural and Environmental Microbiology, Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Ambato. The lethal effect was evaluated in relation to eggs and nymphs mortality caused by each plant extract applied in doses of 0.5, 1, 2 and 4% (w/v) (weight of solute / volume of solution) which were applied by immersion in the case of eggs, while which was applied to the nymphs by spraying. Additionally, the sublethal effect was measured, based on the longevity of the surviving individuals, from 96 to 192 h after application. The trial was conducted in a completely randomized design (CRD) with an arrangement of treatments in Divided Plots, with the main plot represented by the three types of extracts and the subplot the dose. The best results were obtained with the application of chili and nettle extracts at 1 and 4%, which caused the highest mortality rate and the lowest survival rate in eggs and nymphs. Nettle and chili extracts caused mortality of 31 and 25.7% with doses greater than 1% at 72 and 96 h in the two immature stages of B. cockerelli, which were higher than the mortality observed with white cabuya extract (<15%). In relation to the sublethal effect, the chili pepper extract showed a negative linear response in which both the viability of the eggs and the survival of the nymphs were decreasing as the concentration increased, being the most noticeable effect on the eggs whose viability was reduced to 78.4 and 84.5% with concentrations of 1 and 4%, respectively at the end of the evaluation period, while nymph survival was 63 and 65% with doses of 1 and 4%. Similar results were observed with nettle extract. The results obtained suggest the use of chili and nettle extracts for the management of potato psyllid populations.
Descripción : Se evaluó el efecto de diferentes dosis de los extractos etanólicos de ají (Capsicum annuum), ortiga (Urtica dioica) y cabuya blanca (Furcraea andina) sobre la mortalidad y supervivencia de dos estados inmaduros de psílido de la papa, Bactericera cockerelli (Sulc). El ensayo fue realizado bajo condiciones in vitro en el Laboratorio de Suelos de Servicio al Público y de Microbiología Agrícola y Ambiental, Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Ambato. Se evaluó el efecto letal en términos de la mortalidad de huevos y ninfas de cada extracto aplicados en dosis de 0,5, 1, 2 y 4% (p/v) (peso del soluto/volumen de la solución) las cuales fueron aplicadas por inmersión para el caso de los huevos, mientras que a las ninfas se aplicó por aspersión. Adicionalmente se midió el efecto subletal, basado en la longevidad de los individuos sobrevivientes, desde las 96 hasta las 192 h después de la aplicación. El ensayo fue conducido en un diseño completamente al azar (DCA) con un arreglo de tratamientos en Parcelas Divididas, con la parcela principal representada por los tres tipos de extractos y la subparcela la dosis. Los mejores resultados fueron obtenidos con la aplicación de los extractos de ají y ortiga a dosis de 1 y 4 % los cuales provocaron la mayor tasa de mortalidad y menor tasa de supervivencia en huevos y ninfas. Los extractos de ortiga y ají provocaron mortalidad de 31 y 25,7 % con dosis superiores al 1% a las 72 y 96 h en los dos estados inmaduros de B. cockerelli, los cuales fueron superiores que la mortalidad observada con el extracto de cabuya blanca (<15 %). Con relación al efecto subletal, con el extracto de ají se observó una respuesta lineal negativa, en la cual tanto la viabilidad de los huevos y la supervivencia de las ninfas fue decreciendo a medida que aumento la concentración, siendo el efecto más notorio en los huevos cuya viabilidad se redujo hasta 78,4 y 84,5 % con las concentraciones de 1 y 4 %, respectivamente al final del período de evaluación, mientras que la sobrevivencia de ninfas fue de 63 y 65 % con dosis del 1 y 4 %. Resultados similares fueron observados con el extracto de ortiga. Los resultados obtenidos permiten sugerir el uso de extractos de ají y ortiga para el manejo de poblaciones del psílido de la papa.
URI : https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/31391
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