Efecto de un probiótico natural sobre la producción y calidad de la leche en bovinos (Bos taurus)
No Thumbnail Available
Date
2017
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
The production behavior of bovine animals (Bos taurus) was evaluated at the
"UMBRIA SA" farm in Mejía, province of Pichincha, due to the addition of the natural
probiotic in the feed, which were compared with a treatment Control, distributed under
a Design Completo a Random, evaluating different productive variables during 62
days of investigation. The animals were fed: TS: forage (ray grass) 13Kg MS,
concentrate 5 kg as base diet, T1: diet basis plus 25 g natural probiotic, T2: diet basis
plus 50 g natural probiotic; T3: base diet plus 75 g natural probiotic, T4: diet based
plus 100 g natural probiotic. The pasture supply was 15 kg DM / cow / day and the
nutrient quality of the pasture was 26.1% CP; 1.50 ML Mcal / Kg; 36.4% NDF; 36.4
Mcal / Kg ENM, 5 kg of the concentrate was offered, the nutritional quality of which
was 13.1% PC, 1.72 Mcal / kg, 13% FDN; 7.7% FDA. The best milk production (P
<0.05) was determined with 26.76 ± 0.80L of milk / cow / day for T4 and TS of 24.03
± 0.72 L of milk / cow / day. In the analysis of milk quality, fat, protein, solids, lactose,
density, salt and pH did not show a significant difference in all treatments with P0.05;
T4 had the lowest production cost of $ 0.26 / L. In conclusion the highest yield and
lowest cost of milk production was with 100g of natural probiotic in bovine feed (Bos
Taurus). It is recommended to transfer the results obtained at the level of dairy farms,
in order to use additives that allow to obtain greater production of milk and of optimal
quality.
KEY WORDS: NATURAL PROBIOTIC, MILK QUALITY, MILK
PRODUCTION.
Description
En la hacienda “UMBRIA S.A”, ubicada en el cantón Mejía, provincia de Pichincha,
se evaluó el comportamiento productivo de bovinos (Bos taurus), por efecto de la
adición del probiótico natural en la alimentación, los mismos que fueron comparados
con un tratamiento control, distribuidos bajo un Diseño Completamente al Azar,
evaluándose diferentes variables productivas durante 62 días de investigación. Los
animales fueron alimentados: TS: forraje (ray grass) 13Kg MS, concentrado 5 Kg
como dieta base, T1: dieta base más 25 g probiótico natural, T2: dieta base más 50 g
probiótico natural; T3: dieta base más 75 g probiótico natural, T4: dieta base más 100
g probiótico natural. La oferta de pasto fue de 15 kg MS/vaca/día y la calidad nutritiva
del pasto de 26,1% PC; 1,50 ENL Mcal/Kg; 36,4% FDN; 36,4 Mcal/Kg ENM,
respecto al concentrado se ofertó 5 kg cuya calidad nutritiva fue 13,1% PC, 1,72
Mcal/Kg, 13% FDN; 7,7% FDA. Se determinó la mejor producción de leche (P<0,05)
con 26,76±0,80L de leche/vaca/día para T4 y el TS de 24.03 ±0.72 L de leche/vaca/día.
En el análisis de la calidad de la leche el contenido de grasa, proteína, solidos, lactosa,
densidad, sales y pH no mostraron diferencia significativa en todos los tratamientos
con P˃0,05; el T4 presentó el menor costo de producción 0,26 dólares/L. En
conclusión el mayor rendimiento y menor costo de producción de leche fue con 100g
de probiótico natural en la alimentación de bovinos (Bos Taurus). Se recomienda
transferir los resultados obtenidos a nivel de explotaciones lecheras, a fin de utilizar
aditivos que permitan obtener mayor producción de leche y de óptima calidad.
Keywords
MEDICINA VETERINARIA, ZOOTECNIA, LECHE EN BOVINOS (Bos taurus), BOVINOS, PROBIÓTICO NATURAL, PROBIÓTICO, CALIDAD DE LA LECHE, PRODUCCIÓN DE LECHE