Carrera de Turismo
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Item Las técnicas artesanales y el turismo vivencial en la parroquia San Miguelito, Cantón Píllaro(Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias Humanas y de la educación -Carrera de Turismo, 2025-07-04) Llumitaxi Cajas Esthela Monserrath; Toledo Villacis Marco Antonio; Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias Humanas y de la educación -Carrera de TurismoThe present research work entitled “Artisan Techniques and Experiential Tourism in the San Miguelito parish, Píllaro canton” was carried out with the objective of identifying the artisan techniques still existing and determining the potential of experiential tourism within the parish. A qualitative approach methodology was used with an inductive method under a non-experimental design of transversal type using a phenomenological scope and a non-probabilistic sampling of intentional or opinionated type. Two types of instruments were used for data collection: CPI A5 cards for the independent variable and a structured interview with open-ended questions for the dependent variable; as a result of the INPC files, it was possible to identify four traditional craft techniques that are still preserved by the luthier artisans and as a result of the interview it has been possible to establish that the potential of possible experiential tourism within the parish would be very beneficial since there is a high rate of advantages. The conclusion is that there is no informative material that incites experiential tourism within the parish that focuses on the workshops for the creation of handcrafted instruments, therefore the proposal is to create a digital informative guide that shows the richness of the parish and the importance of documenting the knowledge of the luthier artisans for the preservation of this cultural legacy.Item Las manifestaciones culturales y el turismo vivencial en el centro cultural tsáchila Mushily(Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias Humanas y de la educación -Carrera de Turismo, 2025-01-20) Yancha Andi Joel Marcelo; Viteri Toro Maria Fernanda; Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias Humanas y de la educación -Carrera de TurismoThe Mushily tourist center offers an immersive experience through experiential tourism, being cultural manifestations part of the key elements for a tourism that is aware of the importance of safeguarding the tangible and intangible heritage and a harmonious coexistence between tourists and the host community. The research was based on the principles of moral economy, a theory that allows analyzing social phenomena from a focus on the impacts on its main actors; having as objective the analysis of the cultural manifestations that are part of the experience of experiential tourism offered in the Mushily tourist center. With a qualitative approach, the data were collected through direct observation and the approach to members of the community who are related to the tourist activities developed, using instruments that allow recording relevant characteristics; registration log of the Experiential Tourism phenomenon and INPC's heritage registration forms. The results obtained reflect that the offer of this center is based on activities that reflect its identity and at the same time help to safeguard its culture, creating high impact experiences. We conclude by highlighting the importance of generating tourist services aimed at educating tourists, given that cultural manifestations play a fundamental role in experiential experiences and without reaching the folklorization of the culture exposed to the tourist phenomenon.Item La agricultura y el turismo rural: como turismo vivencial en el cantón Cevallos(Carrera de Turismo, 2022-03-01) Rosero Silva, Jefferson Dario; Vaca Vaca, Carmen IsabelEl presente trabajo de investigación se centra en analizar si la agricultura y el turismo rural que existe en el caso de estudio como lo es el cantón Cevallos aporta de manera dinámica a crear una vivencia a través de la interrelación entre los recursos naturales como son las granjas y huertos frutales conjuntamente con los turistas o visitantes que llegan a la zona, considerando que su principal problemática ha sido la pérdida del valor turístico dentro de las zonas agroturísticas del cantón Cevallos y el no aprovechamiento del turismo vivencial. Por ello ha visto pertinente utilizar un diseño de investigación no experimental de tipo transeccional con un enfoque mixto, puesto que se ha utilizado instrumentos de evaluación como son las encuestas orientadas a un total de 189 encuestados con un rango de edad de entre los 18 a 60 años, buscando así conocer la tendencia y necesidades del turista al momento de realizar actividades agroturísticas en el cantón y a su vez las entrevistas ligadas a 6 propietarios de establecimientos agroturísticos, lo cual contribuye a interpretar las diversas problemáticas que atraviesan los propietarios, teniendo en cuenta que una vez que se analizó los datos obtenidos y las hipótesis planteadas se procedió a adoptar la hipótesis alterna propuesta para la investigación, la cual asegura que la agricultura y el turismo rural si contribuyen directamente al fortalecimiento del turismo vivencial en el Cantón Cevallos, ante esto se propone la creación de una ruta agroturística dentro de los seis establecimientos investigados y a su vez aprovechando los elementos que lo conforman para que el dinamismo y la vivencia sean características claves.