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Title: Evaluación de extractos vegetales de Matricaria chamomilla Y Thymus vulgaris para el control de mildiu polvoso (Erysiphe cichoracearum) en zucchini (Cucurbita pepo)
Authors: Zurita Vásquez, José Hernán
Chango Sacon, Edisson Hernán
Keywords: AGRONOMÍA
EXTRACTOS VEGETALES
EXTRACTOS
VEGETALES
Matricaria chamomilla
Thymus vulgaris
CONTROL DE MILDIU POLVOSO
MILDIU POLVOSO (Erysiphe cichoracearum)
(Cucurbita pepo)
zucchini
Issue Date: Feb-2024
Abstract: The trial was carried out on the property of Mrs. María Sacón located in Quillan Loma in the parish of Izamba, with the objective of controlling powdery mildew in the Zucchini crop through the application of plant extracts. In this trial, a Completely Randomized Block Experimental Design (DBCA) was used with a factorial arrangement of 2 extracts and 3 doses plus 1 control (2 x 3 + 1), with three repetitions at 30, 40 and 50 days, at Significant responses were applied with the Tukey test at 5%. The variables studied were incidence, severity and incubation period. The plant extracts used were chamomile and thyme each at 3 different concentrations that were 30%, 40% and 50%. The extracts with the highest concentration were those with the greatest control. In this trial, the two treatments that led in the lowest incidence 30 days from their first application were E2D3 (71.72%) and E1D3 (73.03%), in severity E2D3 (22.36%) and E1D3 (23.13%) denote a very notable difference with respect to the control, ending with 98.03% incidence and 50.50% severity. In addition, we also have that the incubation period occurred between days 6, 7 and 8 after the transplant, reflecting that it occurred very soon, this was because favorable conditions existed for the development of this disease. Keywords: Disease, control, extracts, incidence, severity, incubation
Description: El ensayo se desarrolló en la propiedad de la Sra. María Sacón ubicado en Quillan Loma de la parroquia de Izamba, con el objetivo de controlar el mildiu polvoso en el cultivo de Zucchini mediante la aplicación de extractos vegetales. Se utilizó en este ensayo un Diseño Experimental de Bloques Completamente al Azar (DBCA) con arreglo factorial de 2 extractos y 3 dosis más 1 testigos (2 x 3 + 1), con tres repeticiones a los 30, 40 y 50 días, a las respuestas significativas se les aplicó la prueba de Tukey al 5%. Las variables estudiadas fueron incidencia, severidad y periodo de incubación. Los extractos vegetales utilizados fueron de manzanilla y tomillo cada una a 3 concentraciones diferentes que fueron 30%, 40% y 50%. Los extractos con mayor concentración fueron los que mayor control presentaron, en este ensayo los dos tratamientos que lideraron en menor incidencia a los 30 días desde su primera aplicación fueron el E2D3 (71,72%) y E1D3 (73,03%), en severidad E2D3 (22,36%) y E1D3 (23,13%) denotan una diferencia muy notable con respecto al testigo finalizando con 98,03% de incidencia y 50,50% de severidad. Además, también tenemos que el periodo de incubación se dio entre los días 6, 7 y 8 después del trasplante reflejando que se dio muy pronto esto fue por que se dieron condiciones favorables para el desarrollo de esta enfermedad. Palabras claves: Enfermedad, control, extractos, incidencia, severidad, incubación
URI: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/41017
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