Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/32117
Title: Estudio de factibilidad para la producción de una bebida gastroprotectora de savia de Sande (Brosimum utile)
Authors: Valencia Silva, Alex Fabián
Martínez Bayas, Mayra Elizabeth
Keywords: ESTUDIO DE FACTIBILIDAD
INVESTIGACIÓN DE MERCADO
AINES
AFECCIONES GÁSTRICAS
HELICOBACTER PYLORI
SAVIA DE SANDE
Issue Date: Jan-2021
Publisher: Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos y Biotecnología. Carrera de Ingeniería Bioquímica
Abstract: Gastric diseases are ailments that through heartburn, burning and bleeding affect most people in Ecuador daily. Therefore, given the social and economic problems caused by people who have bad eating habits or suffer from stress, a drink with a gastroprotective effect was made with three benefits, such as preventing gastritis, avoiding the formation of peptic or duodenal ulcers, and accelerating the ulcer healing based on Savia de Sande, a latex extracted from the Brosimum utile tree. It was based on a market study in which demand, and supply were identified through a survey applied in health establishments with gastroenterology specialties, followed by a technical study that determined the optimal location of the plant, in addition to the correct distribution of machinery, equipment, work areas and number of workers to produce "Santride" together with the description of the technical characteristics of the container, brand and design. Finally, an economic study was evaluated that determined that the amount necessary to carry out the project is 25,858.83 and a financial analysis where a Net Present Value (NPV) of 94,982.44 was obtained, with an Internal Rate of Return (IRR) of 77 per cent, a breakeven point (PE) of 5,989 units, a cost benefit of 1.56 and the time to recover the project investment is 9 months and 28 days, data that demonstrate the viability and profitability of the project.
Description: Las afecciones gástricas son dolencias que a través de la acidez, ardor y hemorragias afectan diariamente a la gran mayoría de personas en el Ecuador. Por lo que ante la problemática social y económica ocasionada por personas que llevan malos hábitos alimenticios o padecen de estrés, se elaboró una bebida con efecto gastroprotector con tres beneficios como lo son prevenir la gastritis, evitar la formación de ulceras pépticas o duodenales y acelerar la cicatrización de ulceras en base a Savia de Sande un látex extraído del árbol Brosimum utile. Se partió de un estudio de mercado en el cual se identificó la demanda y oferta a través de una encuesta aplicada en establecimientos de salud con especialidades de gastroenterología, seguido del estudio técnico que determinó la óptima ubicación de la planta, además de la correcta distribución de maquinaria, equipos, áreas de trabajo y cantidad de trabajadores para la elaboración de ‘‘Santride’’ junto con la descripción de las características técnicas de envase, marca y diseño. Finalmente, se evaluó un estudio económico que determinó que el monto necesario para la realización del proyecto es de 25,858.83 y un análisis financiero donde se obtuvo un Valor Presente Neto (VAN) de 94,982.44, con una Tasa interna de rendimiento (TIR) del 77 por ciento, un punto de equilibrio (PE) de 5.989 unidades, un beneficio sobre el costo de 1.56 y el tiempo para recuperar la inversión del proyecto es de 9 meses con 28 días, datos que demuestran la viabilidad y rentabilidad del proyecto.
URI: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/32117
Appears in Collections:Carrera Ingeniería Bioquímica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BQ 257.pdfTrabajo a texto completo3,87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.