Producción de huevos de codorniz (Coturnix coturnix japónica) utilizando dietas alimenticias enriquecidas con azolla (Azolla anabaena)
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Date
2016
Authors
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Abstract
The objective of this investigation was to evaluate the performance of quails (Coturnix
coturnix japonica) using diets with increasing levels of Azolla (Azolla anabaena). This
investigation was conducted at the Technical University of Ambato, Faculty of
Agricultural Sciences. The variables studied were: voluntary intake of nutrients,
production performance and apparent nutrient digestibility. The treatments used were:
T1 0% inclusion of Azolla, T2 5% inclusion of Azolla, T3 10% inclusion of Azolla and
T4 15% inclusion of Azolla in the diet. A completely randomized design with four
treatments and six replications, in addition to an analysis of variance and Tukey test at
5%. The VIDM, VIOM, VICP and VINDF showed no difference (P = 0,0010; P =
0,0169; P = 0,0007 and P = 0,0099 respectively) between treatments, being the highest
consumption for T2, T3 and T4. To VIADF it was higher (P = 0,0001) for T3 (9,98) and
T4 treatments (10,22) g / bird / day. The yield of eggs was greater (P = 0,0001) for T1
11,8; T2 T3 11,4 and 10.7 g / day1. Feed conversion ratio showed differences (P =
0,0001) being the lowest for T1 (3,4) and T2 (3,8) vs. T3 (4,4) and T4 (5,0). As for DM
and OM digestibility he showed no difference (P = 0,0593 and P = 0,1098, respectively)
between treatments. The higher (P = 0,0001) for T1 was ADCP (46,1%) and T2 (44,5%)
respectively. As ADNDF the higher (P = 0,034) result was for T2 (63,65%). With
respect to most ADADF (P = 0,0205) was observed for T1 digestibility (52,4%); T2
(55,0%) and T4 (49,9%). It is concluded that the incorporation of Azolla at low
inclusion levels in diets for quails without negative effects on production parameters,
voluntary intake and apparent digestibility of nutrients is feasible.
Description
El objetivo de la presente investigación fue evaluar el comportamiento productivo de
codornices (Coturnix coturnix japónica) utilizando dietas con niveles crecientes de
Azolla (Azolla anabaena). Esta investigación se la realizó en la Universidad Técnica de
Ambato, Facultad de Ciencias Agropecuarias. Las variables a estudiarse fueron:
consumo voluntario de nutrientes, rendimiento productivo y digestibilidad aparente de
los nutrientes. Los tratamientos a emplearse fueron: T1 0% de inclusión de Azolla, T2
5% de inclusión de Azolla, T3 10% de inclusión de Azolla y T4 15% de inclusión de
Azolla en la dieta. Se utilizó un diseño completamente al azar con cuatro tratamientos y
seis repeticiones, además de un análisis de varianza y prueba de Tukey al 5%. El CVMS,
CVMO, CVPC y CVFDN mostró diferencia (P=0,0010; P=0,0169; P=0,0007 y
P=0,0099 respectivamente) entre tratamientos, siendo el mayor consumo para T2, T3 y
T4. Para CVFDA fue mayor (P=0,0001) para los tratamientos T3 (9,98) y T4 (10,22)
g/ave/día. El rendimiento de huevos fue mayor (P=0,0001) para T1 11,8; T2 11,4 y T3
10,7 g/día1. La conversión alimenticia mostró diferencias (P=0,0001) siendo las más
bajas para T1 (3,4) y T2 (3,8) frente a T3 (4,4) y T4 (5,0). En cuanto a digestibilidad de
MS y MO no mostró diferencia (P=0,0593; P=0,1098 respectivamente) entre
tratamientos. La mayor (P= 0,0001) DAPC fue para T1 (46,1 %) y T2 (44,5 %)
respectivamente. En cuanto a DAFDN el mayor (P=0,034) resultado fue para el T2
(63,65 %). Con respecto a la DAFDA la mayor (P=0,0205) digestibilidad se observó
para T1 (52,4 %); T2 (55,0 %) y T4 (49,9 %). Se concluye que es factible la
incorporación de Azolla a niveles bajos de inclusión en las dietas de las codornices sin
producir efectos negativos en los parámetros productivos, consumo voluntario y
digestibilidad aparente de nutrientes.
Keywords
MEDICINA VETERINARIA, ZOOTECNIA, HUEVOS DE CODORNIZ (Coturnix coturnix japónica), DIETAS ALIMENTICIAS, AZOLLA (Azolla anabaena)