Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/40085
Title: Conocimientos, actitudes y prácticas en relación al etiquetado nutricional. Un estudio de revisión
Authors: Viteri Robayo, Carmen Patricia
Guevara Peñafiel, Jéssica Andrea
Keywords: Salud pública
Etiquetado nutricional
Codex
Alimentarius
Issue Date: 2-Oct-2023
Publisher: Universidad Técnica de Ambato/ Facultad de Ciencias de Salud /Carrera de Nutrición y Dietética
Abstract: Nutrition labeling fulfills the function of providing consumers with detailed information about the nutritional value of the product and the level of certain additives such as sugar, salt and fats; this with the aim of safeguarding global public health through the guided purchase of food and the acquisition of better diets. Based on this premise, the development of a descriptive non-systematic review article is presented, whose main objective is to investigate and interpret the scientific information available on knowledge, attitudes and practices related to nutrition labeling from bibliographic material collected from repositories such as: Scopus, Scielo, Taylor and Francis, Google Scholar, Bvs, Medline and Web of Science. Among the results obtained, it is highlighted that according to the recommendations of the Food and Agriculture Organization of the United Nations, it is recommended to encourage the use of nutrition labeling through the implementation of awareness campaigns and educational programs, in order to generate from an early age the adherence to healthy diets and increase positive attitudes and practices through the correct interpretation of the information presented on food products with greater emphasis on those processed and ultra-processed products.
Description: El etiquetado nutricional cumple con la función de brindar a los consumidores información detallada sobre el valor nutricional del producto y del nivel de ciertos aditamentos como: el azúcar, la sal y grasas; esto con el objetivo de salvaguardar la salud pública mundial mediante la compra guiada de alimentos y adquisición de mejores dietas. A partir de esta premisa, se presenta el desarrollo de un artículo de revisión no sistemática descriptivo, cuyo objetivo principal es el de indagar e interpretar la información científica disponible acerca de los conocimientos, actitudes y practicas relacionadas al etiquetado nutricional a partir de material bibliográfico recopilado de repositorios como: Scopus, Scielo, Taylor y Francis, Google Scholar, Bvs, Medline y Web of sciencie. Dentro de los resultados obtenidos se destaca que acorde a recomendaciones de la Organización de Naciones Unidas para la Alimentación y Agricultura, se recomienda incentivar el uso del etiquetado nutricional mediante la implementación de campañas de sensibilización y programas educativos, con el objetivo de generar desde edades tempranas la adherencia a dietas saludables y aumentar las actitudes y prácticas positivas a través de la correcta interpretación de la información presentada en los productos alimenticios con mayor énfasis en aquellos productos procesados y ultraprocesados.
URI: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/40085
Appears in Collections:Nutrición y Dietética

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Guevara Jéssica.pdfArtículo científico355,55 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.