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Title: Efecto de tres planes de manejo de mildeo polvoso (Oidium sp) en el cultivo de mora de castilla (Rubus glaucus Benth). en el cantón Píllaro
Authors: Velástegui Espín, Giovanny Patricio
Chacha Guamán, Jenny Marilú
Keywords: AGRONOMIA
MILDEO POLVOSO (Oidium sp)
MORA DE CASTILLA (Rubus glaucus Benth).
MORA
MANEJO DE MILDEO
CULTIVO
Trichoderma harzianum
Bacillus subtilis
INCIDENCIA
SEVERIDAD
CALDO BORDELÉS NEUTRALIZADO
CALDO BORDELÉS
Issue Date: Mar-2023
Abstract: At the INIAP Agroecological Farm located in the Píllaro Canton, the effect of three management plans for powdery mildew (oidium sp) on the cultivation of blackberry (Rubus glaucus Benth) was evaluated, the Completely Random Design (DCA) was used. with three treatments in three repetitions, subjecting the data to Tukey's significance tests at 5%, the variables that were evaluated are the percentage of incidence, severity and the weight of the fruit. The products that were used were according to the treatments, in treatment T1 organic management (neutralized Bordeaux broth, sulfur, emulsified agricultural oil, bacillus subtilis and trichoderma harzianum), treatment T2 chemical management (penconazole, azoxystrobin, myclobutanil, difenoconazole and pyraclostrobin) and T3 treatment, alternating chemical and organic management (difenoconazole, bacillus subtilis, azoxystrobin, neutralized Bordeaux broth and myclobutanil). The T3 treatment obtained the best results with an incidence rate of 5.08%, severity of 4.85% and a fruit weight of 125.75gr/branch.
Description: En la Granja Agroecológica del INIAP ubicada en el Cantón Píllaro se evaluó el efecto de tres planes de manejo de mildeo polvoso (oidium sp) en el cultivo de mora de castilla (Rubus glaucus Benth), se utilizó el Diseño Completamente al Azar (DCA) con tres tratamientos en tres repeticionessometiendo los datos a pruebas de significancia de Tukey al 5%, las variables que se evaluaron son el porcentaje de incidencia, severidad y el peso de fruto. Los productos que se utilizaron fueron de acuerdo a los tratamientos, en el tratamiento T1 manejo orgánico (caldo bordelés neutralizado, azufre, aceite agrícola emulsificado, bacillus subtilis y trichoderma harzianum), tratamiento T2 manejo químico (penconazole, azoxistrobin, myclobutanil, difenoconazole y pyraclostrobin) y tratamiento T3 manejo alternado entre químico y orgánico (difenoconazole, bacillus subtilis, azoxistrobin, caldo bordelés neutralizado y myclobutanil). El tratamiento T3 obtuvo los mejores resultados con un porcentaje de incidencia de 5.08%, severidad de 4.85% y un peso de frutos de 125.75gr/rama.
URI: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/37459
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Agronómica

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