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dc.contributor.advisorDT - Córdova Pacheco, Ana Consuelo-
dc.contributor.authorLópez López, Jimmy Patricio-
dc.date.accessioned2022-03-11T20:41:40Z-
dc.date.available2022-03-11T20:41:40Z-
dc.date.issued2022-03-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/34361-
dc.descriptionThe growth of shrimp production and exports have accelerated in the last decade in Ecuador, generating higher foreign exchange earnings for the country and improving the quality of life of producers. The objective of this research is to analyze the relationship between the volume of production and importation of Ecuadorian shrimp in the European Economic Community, for which we worked with secondary sources such as the Banco Central del Ecuador (Central Bank of Ecuador), Cámara Nacional de Acuicultura (National Chamber of Aquaculture), and TRADE MAP. Therefore, descriptive statistics and a Log-Lin semi logarithmic multiple regression model were applied. The results indicate a gradual increase in production in the period studied, except for the year 2016, where it was reduced by 46718.1 metric tons. Likewise, it was established that Spain, France and Italy are the main demanders of the Ecuadorian product. In conclusion, it is evident that the volume of total production in Ecuador not only depends on European demand.es_ES
dc.description.abstractEl crecimiento de la producción y las exportaciones de camarón se han acelerado en la última década en el Ecuador, generando mayores ingresos de divisas al país y mejorando la calidad de vida de los productores. La presente investigación tiene el objetivo de analizar la relación entre el volumen de producción e importación de camarón ecuatoriano en la Comunidad Económica Europea, para lo cual, se trabajó con fuentes secundarias como el Banco Central del Ecuador, Cámara Nacional de Acuicultura y TRADE MAP. Por consiguiente, se aplicó estadística descriptiva y un modelo semilogarítmico de regresión múltiple Log – Lin. Los resultados indican un incremento paulatino de la producción en el periodo estudiado a excepción del año 2016 donde se reduce en 46718.1 toneladas métricas. Asimismo, se estableció que España, Francia e Italia son los principales demandantes del producto ecuatoriano. Se concluye que el volumen de producción total en el Ecuador no solo depende de la demanda europea.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectPRODUCCIÓNes_ES
dc.subjectEXPORTACIÓNes_ES
dc.subjectIMPORTACIÓNes_ES
dc.subjectCOMUNIDAD ECONÓMICA EUROPEAes_ES
dc.titleLa demanda de camarón ecuatoriano en la Comunidad Económica Europea y la producción nacionales_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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