Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/33485
Title: Evaluación del efecto de fertilizante órgano-mineral en un cultivo establecido de mora (Rubus glaucus Benth) en el cantón Ambato provincia de Tungurahua
Authors: Dobronski Arcos, Jorge
Núñez Castro, Jonathan Marcelo
Keywords: AGRONOMIA
MORA (Rubus glaucus Benth)
FERTILIZANTE ÓRGANO-MINERAL
FERTILIZANTE
FERTILIZANTE ÓRGANO
FERTILIZANTE MINERAL
CULTIVO
Issue Date: Sep-2021
Abstract: The present investigation was developed in the Caserío Luz de América located in the Montalvo parish, Ambato canton of the Tungurahua province; which is located 13 km south west of the city at 2900 meters. above sea level. The purpose was to determine the effect of the organihum flower organo-mineral fertilizer on the quality and firmness of blackberry fruits in an established four-year crop; In addition, the dose and frequency of application of the fertilizer were established. that allows to increase the quality and firmness of the blackberry fruits, as well as the physical and chemical parameters in blackberry fruits after the application of the fertilizer. An experimental design of blocks selected at random was used, with a factorial arrangement of 3x 3 + 1, with three repetitions. An analysis of variance (ADEVA) was carried out, significance tests to which the data on the size variable were subjected, where the significant differences between the control and all the treatments were observed. It was found that the best treatment is D3F1 with a dose of 4.0 ml / L and a frequency of 8 days since 2.73 cm was obtained and the least favored is the D3F2 treatment with a dose of 4.0 ml / L and a frequency of 15 days with 2.28 cm, considering that the result of T is 2.2 cm Regarding the application of the organihum flower organo-mineral fertilizer, it is evident that the ideal frequency for fresh dough is 30 days; While for firmness the appropriate frequency is every 15 days, this is how this application showed positive results since there is a larger size in the blackberry, the pH improves significantly and the firmness increased considerably so that the duration of the product and its productivity will be greater, thanks to the amino acids, boron and molybdenum that stimulate the proper development of the blackberry.
Description: La presente investigación se desarrolló en el Caserío Luz de América situado en la parroquia Montalvo, cantón Ambato de la provincia de Tungurahua; la cual se encuentra ubicada a 13 km al sur occidente de la ciudad a 2900 mts. sobre el nivel del mar. El propósito fue determinar el efecto del fertilizante órgano-mineral Organihum flower sobre la calidad y firmeza de los frutos de mora en un cultivo establecido de cuatro años; además se estableció la dosis y frecuencia de aplicación del fertilizante que permita incrementar la calidad y firmeza de los frutos de mora, así como los parámetros físicos y químicos en frutos de mora luego de la aplicación del fertilizante. Se utilizó un diseño experimental de bloques seleccionado al azar, con arreglo factorial de 3x 3 + 1, con tres repeticiones. Llevándose a cabo un análisis de varianza (ADEVA), pruebas de significancia a la cual fueron sometidas los datos sobre la variable de tamaño donde se observa las diferencias significativas entre el testigo y todos los tratamientos. Se obtuvo que el mejor tratamiento es el D3F1 con dosis de 4.0 ml/L y frecuencia de 8 días ya que se obtuvo 2,73 cm y el menos favorecido es el tratamiento D3F2 con dosis de 4.0 ml/L y frecuencia de 15 días con 2,28 cm, considerando que el resultado de T es de 2,2 cm Con respecto a la aplicación del fertilizante órgano-mineral Organihum flower, se evidencia que la frecuencia ideal para masa fresca es de 30 días; mientras que para la firmeza la frecuencia adecuada es cada 15 días, es así que esta aplicación mostro resultados positivos ya que existe mayor tamaño en la mora, el ph mejora relevantemente y la firmeza aumentó considerablemente por lo que la duración del producto y su productividad será mayor, gracias a los aminoácidos, boro y molibdeno que estimulan al adecuado desarrollo de la mora.
URI: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/33485
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Agronómica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tesis-286 Ingeniería Agronómica - Núñez Castro Jonathan Marcelo.pdf1,82 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.