Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/33019
Title: El comportamiento de los costos en el desempeño financiero del sector de fabricación de balanceados del Ecuador.
Authors: DT - Naranjo Santamaría, Joselito Ricardo
Ortiz Toscano, Daniel Oswaldo
Keywords: AUTOSUFICIENCIA ALIMENTARIA
DEPENDENCIA ALIMENTARIA
DESEMPEÑO FINANCIERO
MÉTODO DEL ALTMAN Z1-SCORE
Issue Date: Jun-2021
Abstract: El presente trabajo de investigación se enfoca en analizar el comportamiento de los costos de las empresas del sector de fabricación de balanceados del Ecuador y su desempeño financiero, con una muestra de empresas realizadas de la Superintendencia de Compañías del Ecuador, tomada del Clasificador Industrial Internacional Uniforme CIIU C1080.02 cuya descripción es “Fabricación de Alimentos preparados para animales granja”. Los datos han sido evaluados a través de estadística descriptiva y modelos de regresión. Para determinar la relación de las variables de estudio determinaremos el índice de Tasa Media de Variación Acumulada y autosuficiencia y dependencia alimentaria con datos del 2011-2020 de importación y producción nacional de las dos materias más representativas del sector de balanceados : maíz y soya las mismas que juegan un papel importante en el costo de fabricación de balanceados ,además se realizó un análisis del nivel de competencia del Sector de Balanceados a través del índice de Herfindhal; este indicador relaciona el número de empresas que forman parte de un mercado determinado y la posición de cada una de ellas dentro del mismo.
Description: This research work focuses on analyzing the behavior of the costs of companies in the Ecuadorian balance sheet manufacturing sector and their financial performance, with a sample carried out by the Superintendency of Companies of Ecuador, taken from the Uniform International Industrial Classifier ISIC C1080.02 whose description is “Manufacture of Prepared Food for Farm Animals”. The data have been evaluated through descriptive statistics and regression models. To determine the relationship of the study variables, we will determine the Accumulated Average Rate of Variation index and food self-sufficiency and dependence with data from 2011-2020 (march) of import and national production of the two most representative materials of the balanced food sector: corn and soybeans, which play an important role in the cost of manufacturing balanced products, in addition an analysis of the level of competition of the Balanced Sector was carried out through the Herfindhal index; This indicator relates the number of companies that are part of a given market and the position of each of them within it.
URI: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/33019
Appears in Collections:Contabilidad Mención Costos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T5066M.pdf2,25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.