Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/34449
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorDT - Cando Zumba, Ana del Rocío-
dc.contributor.authorMoreno Rojas, Víctor Fernando-
dc.date.accessioned2022-03-17T02:31:46Z-
dc.date.available2022-03-17T02:31:46Z-
dc.date.issued2022-03-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/34449-
dc.descriptionThe main objective of this research project is to recognize the incidence of production costs on profitability in micro-enterprises in the bakery sector of the city of Ambato due to profitability is a basic indicator to measure the growth and strength of a company. Different factors continually influence this, including the entry of products not produced in Ecuador and the adverse economic situation in the country and the health emergency that has been experienced worldwide. The main contribution of this project is to provide an instrument that analyzes the relationship between the cost control system and the profitability of microentrepreneurs in the bakery sector of the city of Ambato, who specialize in the production and marketing of bakery products and, in several cases, pastry. To carry out this research project, the Pearson correlation was used, which allowed us to recognize that the Cost System has a significant impact on profitability, so it has been found that the empirical management of costs has led microenterprises in the bakery sector of the city of Ambato to an inadequate management of costs, therefore making erroneous decisions.es_ES
dc.description.abstractEl presente proyecto de investigación tiene como objetivo principal reconocer la incidencia de los costos de producción en la rentabilidad en microempresas del sector panificador de la ciudad de Ambato debido a que la rentabilidad es un indicador básico para medir el crecimiento y fortaleza de una empresa. En esto influyen continuamente diferentes factores entre ellos el ingreso de productos no producidos en Ecuador y la adversa situación económica que vive el país y la emergencia sanitaria que se ha estado viviendo a nivel mundial. El principal aporte de este proyecto es brindar un instrumento que analiza la relación del sistema de control de costos con la rentabilidad de los microempresarios del sector panificador de la ciudad de Ambato que se especializan en la producción y comercialización de productos panaderos y en varios casos pasteleros. Para llevar a cabo este proyecto investigativo se utilizó la correlación de Pearson que permitió reconocer que el Sistema de Costos tiene un impacto significativo en la rentabilidad por lo que se ha encontrado que el manejo empírico de los costos ha llevado a las microempresas del sector panificador de la ciudad de Ambato a un inadecuado manejo de costos por ende toma de decisiones erróneas.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectSISTEMAS DE COSTOSes_ES
dc.subjectRENTABILIDADes_ES
dc.subjectMICROEMPRESASes_ES
dc.subjectPANADERÍASes_ES
dc.titleLos costos de producción y la rentabilidad en microempresas del sector panificador de la ciudad de Ambatoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Appears in Collections:Contabilidad y Auditoria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T5251i.pdf2,02 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.