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dc.contributor.advisorDT - Mayorga Morales, Tito Patricio-
dc.contributor.authorMayorga Naranjo, Carolina Estefanía-
dc.date.accessioned2021-03-23T21:27:09Z-
dc.date.available2021-03-23T21:27:09Z-
dc.date.issued2021-03-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/32360-
dc.descriptionThis research was conducted with the objective of analyzing the behavior of productivity indicators and financial profitability of companies that produce nonalcoholic beverages in Ecuador during the years 2015 and 2017. The methodology used in this research was based on an applied, quantitative and inductive study supported by a Discriminant Analysis (DMA), through which the behavior of the indicators studied was verified. Through the method used, it was demonstrated that the non-alcoholic beverage sector, in relation to the behavior of its productivity and financial profitability indicators, presented differences in the 2015 and 2017 periods respectively, being the Gross Margin (MB), Gross Profit/Aggregate Value (IP1), Operating Profit/Labor Capital (IP4) and Net Profit/Labor Capital (IP5) indicators the ones that improved from one period to another. The research concluded that the companies that produce non-alcoholic beverages presented significant improvements during the periods analyzed, and that, with the methodology applied, it is possible to predict the behavior of the indicators in the future with 73.3 percent accuracy.es_ES
dc.description.abstractLa presente investigación se realizó con el objetivo de analizar el comportamiento de los indicadores de productividad y rentabilidad financiera de las compañías que elaboran bebidas no alcohólicas en el Ecuador durante los años 2015 y 2017. La metodología empleada en esta investigación, se basó en un estudio aplicado, cuantitativo e inductivo soportado en un Análisis Discriminante (ADM), a través del cual se verificó el comportamiento de los indicadores estudiados. A través del método utilizado se demostró que el sector de bebidas no alcohólicas, en relación al comportamiento de sus indicadores de productividad y rentabilidad financiera, presentó diferencias en los periodos 2015 y 2017 respectivamente, siendo los indicadores Margen Bruto (MB), Utilidad Bruta/Valor Agregado (IP1), Utilidad Operativa/Capital de Trabajo (IP4) y Utilidad Neta/Capital de Trabajo (IP5) los que mejoraron de un periodo a otro. Con la investigación se pudo concluir que las compañías que elaboran bebidas no alcohólicas presentaron mejoras significativas durante los periodos analizados, además que, con la metodología aplicada se puede predecir el comportamiento de los indicadores a futuro con un 73,3 por ciento de veracidad.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectPRODUCTIVIDADes_ES
dc.subjectRENTABILIDADes_ES
dc.subjectANÁLISIS DISCRIMINANTEes_ES
dc.subjectCOMPORTAMIENTO DE INDICADORESes_ES
dc.titleComportamiento de la productividad y rentabilidad financiera de las compañías que elaboran bebidas no alcohólicas en el Ecuadores_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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