Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/28423
Title: La gestión empresarial como factor de competitividad en las empresas de producción del sector avícola de la provincia de Tungurahua.
Authors: Lara Flores, Edwin Alberto
Sánchez Moreno, Ludwin Fabricio
Keywords: INVESTIGACIÓN
GESTIÓN EMPRESARIAL
COMPETITIVIDAD
PRODUCCIÓN
SECTOR AVÍCOLA
Issue Date: Jun-2018
Publisher: Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Administrativas. Carrera Organización de Empresas
Abstract: The production companies of the poultry sector of the province of Tungurahua, are organizations that are dedicated to the production of eggs, to provide a food base to the Tungurahua society, also seeks economic development in this sector generating new sources of employment that benefit all a society. For this reason, the objective of this work is to identify the problems faced by companies in the poultry sector, their causes and effects, as well as to design a proposal to improve the level of business management, obtain positive results in the development of the activities and in the interpersonal relationships between managers and employees at the present time as well as having knowledge of their functions and responsibilities. The instrument used to gather information was the survey applied to poultry companies in the province of Tungurahua. Research indicates poor performance and business development in the sector due to the conservation of obsolete and inefficient business management models that hinder growth and the competitiveness of companies in the sector where society needs it. As a solution to the problems encountered, an Administrative Management Model is proposed that responds to the needs of the poultry company El Valle of the Patate canton of the province of Tungurahua, for the optimization of its resources and the generation of a higher level of competitiveness.
Description: Las empresas de producción del sector avícola de la provincia de Tungurahua, son organizaciones que se dedican a la producción de huevos, para brindar una base alimenticia a la sociedad tungurahuense, busca también el desarrollo económico en este sector generando nuevas fuentes de empleo que beneficien a todo una sociedad . Por esta razón el objetivo de este trabajo es identificar los problemas que viene enfrentado las empresas del sector avícola, sus causas y sus efectos, así como la de diseñar una propuesta, que permita mejorar el nivel de gestión empresarial, obtener resultados positivos en el desarrollo de las actividades y en las relaciones interpersonales entre directivos y empleados en la actualidad como también tener conocimiento de sus funciones y responsabilidades. El instrumento de recolección de información utilizado fue la encuesta, aplicada a las empresas avícolas de la provincia de Tungurahua, la investigación indica un bajo rendimiento y desarrollo empresarial en el sector por la conservación de Modelos de Gestión Empresarial obsoletos e ineficientes que obstaculizan el crecimiento y la competitividad de las empresas en el sector donde la sociedad lo necesita. Como solución a los problemas encontrados se propone un Modelo de Gestión Administrativa que responda a las necesidades de la empresa avícola El Valle del cantón Patate de la provincia de Tungurahua, para la optimización de sus recursos y generación de un mayor nivel de competitividad.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/28423
Appears in Collections:Organización de Empresas

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
500 O.E..pdf1,83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.