Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/27615
Title: Los costos y procesos de producción y su impacto en la competitividad de las microempresas del sector avícola del cantón Pelileo
Authors: Ramos Viteri, Eufemia Alejandrina
Supe Toa, Christian Fernando
Keywords: INVESTIGACIÓN
COSTOS
PROCESOS DE PRODUCCIÓN
COMPETITIVIDAD
SECTOR AVÍCOLA
Issue Date: Mar-2018
Publisher: Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Administrativas. Carrera Organización de Empresas
Abstract: The poultry sector currently plays an important role in manufacturing worldwide, nationally and locally, this sector provides economic development to different provinces of Ecuador, among which Tungurahua stands out, where the largest poultry activity in the region is concentrated. Covering 49% of total production, being thus considered the main producer and marketer of eggs nationwide in the country. This sector represents an important source of jobs and income for the economy of the country and especially for the Pelileo canton, for this reason the present research work focused on determining the competitiveness of the micro-enterprises of the poultry sector based on the analysis and evaluation of costs and production processes in order to suggest the improvement of them. The results of this investigation were obtained from the applied survey, which allowed to determine that the production processes currently used cause a regular performance of the companies, because there is no adequate control of them, this shows the need and interest of the owners in search of solutions that allow the improvement of their processes and increase the competitiveness of their companies in the market. Through the proposal of a standard cost system, production costs could be significantly reduced, which meant a substantial saving and at the same time a significant improvement in the net profit of the company, for this reason it is advisable to establish agreements with suppliers in order to set the price of the main raw material at $ 18 and generate competitiveness.
Description: El sector avícola en la actualidad representa un papel importante dentro de la manufactura a nivel mundial, nacional y local, este sector proporciona desarrollo económico a diferentes provincias del Ecuador, entre las cuales se destaca Tungurahua en donde se concentra la mayor actividad avícola de la región abarcando un 49% de producción total, siendo así considerada la principal productora y comercializadora de huevos a nivel nacional del país. Este sector representa una importante fuente de empleos e ingresos para la economía del país y en especial para el cantón Pelileo, por esta razón el presente trabajo de investigación se enfocó en determinar la competitividad de las microempresas del sector avícola en base al análisis y evaluación de costos, procesos de producción con el fin de sugerir el mejoramiento de los mismos. Los resultados de esta investigación se obtuvieron de la encuesta aplicada, los cuales permitieron determinar que los procesos de producción usados actualmente ocasionan un rendimiento regular de las empresas, debido a que no existe un adecuado control de los mismos, esto muestra la necesidad e interés de los propietarios en buscar soluciones que permitan el mejoramiento de sus procesos y aumenten la competitividad de sus empresas en el mercado. Mediante la propuesta de un sistema de costos estándar se pudo disminuir significativamente los costos de producción, lo cual significó un ahorro sustancial y a la vez una mejora significativa en la utilidad neta de la empresa, por esta razón es recomendable que se llegue a establecer convenios con proveedores con la finalidad de fijar el precio de la principal materia prima en $ 18 y generar competitividad.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/27615
Appears in Collections:Organización de Empresas

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
462 O.E..pdf2,36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.