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Title: Efecto de la ingestión de Chenopodium quinoa sobre el rendimiento productivo en ovinos y producción de gas in vitro
Authors: Cadena Yanchapaxi, Diego Rolando
Barros Rodríguez, Marcos Antonio
Keywords: AGROECOLOGÍA
OVINOS
PRODUCCIÓN DE GAS in vitro
Chenopodium quinoa
MEDICINA VETERINARIA
Issue Date: 2016
Abstract: The aim of this research was to evaluate the effect of the ingestion of Chenopodium quinoa on the production performance in sheep and gas production in vitro. Eighteen sheep were used with an average weight of 21.34±2.03 kg. it is evaluated: 100% Kikuyo, kikuyo 80% + stover quinoa 20%, kikuyo60% + stover quinoa 40%. It was determined: voluntary intake, weight gain, feed conversion, in situ rumen degradability and digestibility MS and in vitro gas production. The results show differences in weight gain (P = 0.0001), showing higher gain the T2 (93.83g). The voluntary intake per Kg PV0.75 showed no significant difference (P= 0.1385) between treatments. Feed conversion was lower (P = 0.0178) in the T2 versus T1 (7: 1 to 9: 1 respectively). The apparent digestibility of DM did not differ (P = 0.2689) between treatments. The in vitro gas production (ml / 0.5 g fermentable MS) was 39 ml lower (P = 0.0215) in T2 with respect to T1. The ruminal degradation of DM for the soluble fraction A shows differences (P <0.05) between treatments, the largest percentage for T2, the fraction B showed differences for T1. It can be concluded that the stubble of quinoa can be included in the diet of sheep up to 20% improved productivity of the sheep.
Description: El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de la ingestión de chenopodium quinoa sobre el rendimiento productivo en ovinos y producción de gas in vitro, utilizando dieciocho ovinos de alrededor de 21.34±2.03 kg. Donde se evaluó: Kikuyo al 100%, kikuyo (k) al 80% + rastrojo de quínoa al 20%, kikuyo (k) al 60% + rastrojo de quínoa al 40%. Se determinó: consumo voluntario, ganancia de peso, Conversión alimenticia, Degradación ruminal in situ MS y Digestibilidad y producción de gas in vitro. Los resultados muestran diferencias de ganancia de peso (P=0.0001), mostrando la mayor ganancia el T2 (93.83g). El consumo voluntario por Kg PV0.75 no mostró diferencia significativa (P= 0.1385) entre tratamientos. La conversión alimenticia fue menor (P= 0.0178) en el T2 frente al T1 (7:1 a 9:1 respectivamente). La digestibilidad aparente de la MS no mostró diferencias (P=0.2689) entre los tratamientos. La producción de gas in vitro (ml/0.5 g MS fermentable) fue 39 ml menor (P=0.0215) en el T2 con respecto al T1. La degradación ruminal de la MS para la fracción soluble A muestra diferencias (P<0.05) entre los tratamientos, siendo el mayor porcentaje para T2, la fracción B mostró diferencias para T1. Se puede concluir que el rastrojo de quínoa se puede incluir en la dieta de los ovinos hasta en un 20% beneficiando la productividad de los ovinos.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/22055
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