DT - Andrade Guamán, Jaime FernandoGuapisaca Yuccha, Yadira Consuelo2024-08-152024-08-152024-08https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/42058Nowadays, the economic growth of companies is driven by innovation. Companies worldwide are in a race to increase productivity and efficiency levels, implementing innovation actions in this sense this research seeks to understand how the actions of the government and universities impact on companies in the food and beverage sector in the province of Tungurahua. The methodology used in this study included a combination of quantitative and qualitative methods, in addition the data that were analyzed were found in the Business Structural Survey "ENESEM" provided by the National Institute of Statistics and Census (INEC) for the period 2016-2022. The sample extracted has 103 companies classified by size between medium and large. The Statistical Package for Social Sciences (SPSS) statistical software was used to process the information and meet the objectives. First, descriptive studies were carried out, using frequency tables to analyze the variables more clearly, then an explanatory study was carried out, which was constructed, and an econometric model was evaluated to assess the relationship and significance of the variables identified in the research. The results of the study indicate that, despite the existence of various government and university initiatives, companies in the beverage and food sector in Tungurahua are not innovating significantly in response to these actions. Therefore, current policies and university programs are not optimally aligned with the specific needs of the food and beverage sector. Therefore, it is essential that both the government and universities adapt their strategies and actions to effectively address the barriers to innovation in the food and beverage sector in Tungurahua, promoting a more favorable environment for the development and competitiveness of these companies.En la actualidad el crecimiento económico de las empresas se ve impulsado por la innovación. Las empresas a nivel mundial se encuentran en una carrera por incrementar los niveles de productividad y eficiencia, implementando acciones de innovación en este sentido esta investigación busca entender como las acciones del gobierno y las universidades impactan en las empresas del sector bebidas y alimentos en la provincia de Tungurahua. La metodología utilizada en este estudio incluyó una combinación de métodos cuantitativos y cualitativos, además los datos que se analizaron se encontraban en la Encuesta Estructural Empresarial “ENESEM” proporcionada por el Instituto Nacional de Estadísticas y Censos (INEC) del periodo 2016-2022. La muestra extraída cuenta con 103 empresas clasificadas por su tamaño entre medianas y grandes. Para el tratamiento de la información y cumplimiento de los objetivos se utilizó el Software estadístico Statistical Package for Social Sciences (SPSS). Primero se realizó estudios descriptivos, mediante tablas de frecuencia para analizar de una manera más clara las variables, luego se realizó un estudio explicativo que se construyó y evalúo un modelo econométrico para evaluar la relación y significancia de las variables identificadas en la investigación. Los resultados del estudio indican que, a pesar de la existencia de diversas iniciativas gubernamentales y universitarias, las empresas del sector bebidas y alimentos en Tungurahua no están innovando significativamente en respuesta a estas acciones. Por lo tanto, las políticas actuales y los programas universitarios no están alineados de manera óptima con las necesidades específicas del sector bebidas y alimentos. Por ende, es fundamental que tanto el gobierno como las universidades adapten sus estrategias y acciones para abordar de manera efectiva las barreras a la innovación en el sector bebidas y alimentos de Tungurahua, promoviendo un entorno más favorable para el desarrollo y la competitividad de estas empresas.spaopenAccessINNOVACIÓNSECTOR BEBIDASTRIPLE HÉLICECOMPETITIVIDADEvaluación de los efectos de las acciones del gobierno y la universidad en la innovación de las empresas del sector bebidas de la provincia de TungurahuabachelorThesis