Teneda Llerena, William FabianOjeda Tustón, Jorge Mauricio2025-02-192025-02https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/43426This research project has information with the purpose of clearly examining how socioeconomic mechanisms influence the variables of the Cocoa and Coffee sector in Ecuador. The main objective of the study is to analyze the Impact of COVID-19 on the Cocoa and Coffee Value Chain in Ecuador. The proposed study is analyzed and the quantitative approach is used with the longitudinal design applying a descriptive correlational link. With the information for the analysis of data from the following statistical sources such as: Ministry and Agriculture, Livestock, Aquaculture and Fisheries (MAGAD), Central Bank of Ecuador (BCE), National Institute of Surveys and Censuses (INEC), International Organization of Coffee. (icocofee.org) and the National Financial Corporation (CFN). With the data obtained through research, it allows us to obtain the contribution of statistical models, the application of statistical models in data analysis, which is essential to understand behavior and identify how the periods of Covid-19 will affect exports of cocoa and coffee products at the national level. For the cocoa and coffee sector, the use of models such as scatter diagrams, times series and polynomial regressions allows interpreting the relationship between socioeconomic variables, such as production, prices, climatic conditions, and demand in national and international markets. The results of Covid-19 and socioeconomic factors have a relationship with coffee and cocoa products, there is a compensation of the sector variables among themselves at the national.El presente proyecto de investigación tiene información con el propósito de examinar con claridad cómo los mecanismos socioeconómicos influyen en las variables del sector Cacaotero y Cafetero en Ecuador. El objetivo principal del estudio es analizar el Impacto del COVID-19 en la Cadena de valor del Cacao y del café en Ecuador. Se analizó el estudio planteado y se utiliza el enfoque cuantitativo con el diseño longitudinal a aplicando un enlace descriptivo correlacional. Con la información para el análisis de los datos de las siguientes fuentes estadísticas como: Ministerio y Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca (MAGAD), Banco Central del Ecuador (BCE), Instituto Nacional de Encuestas y Censos (INEC), International Coffee Organization. (icocofee.org) y de la Corporación Financiera Nacional (CFN). Con los datos obtenidos a través de una investigación nos permite obtener el aporte de los modelos estadísticos, la aplicación de modelos estadísticos en el análisis de datos que es fundamental para entender el comportamiento e identificar cómo los períodos del Covid-19 afectaron a las exportaciones de los productos del Cacao y del café a nivel nacional. Para el sector cacaotero y cafetero, el uso de modelos como diagramas de dispersión, serie de tiempos y regresiones polinomiales permite interpretar la relación entre las variables socioeconómicas, como la producción, los precios, las condiciones climáticas, y la demanda en los mercados nacionales e internacionales. Los resultados del Covid-19 y los factores socioeconómicos tienen una relación con los productos del café y del cacao, existe una correlación de las variables del sector entre si a nivel nacional.esARTÍCULO ACADÉMICOCADENA PRODUCTIVAEXPORTACIÓNECONOMÍACAFÉCACAOEl desarrollo sostenible como herramientas de las cadenas productivas del café y del cacao en EcuadorArticle