Guerrero Cando David AníbalBimboza Masaquiza Alina Michelle2025-03-062025-02https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/44092Native potatoes are important as genetic heritage and for their nutritional qualities, being the main food of the aboriginal societies of South America. In recent decades in Ecuador the consumption of these potatoes has been gradually decreasing and consequently the production of the same. This research had the objective of identifying the main factors that influence the reduction of the biodiversity of native potatoes in the province of Tungurahua. For the collection of data, a survey was developed and applied through an interview to the producers who grow native potatoes. They were located both in the fairs, meetings with associations and home visits in the cantons of Ambato, Quero, Pelileo, Tisaleo and Mocha. The varieties of native potatoes that are grown in the province of Tungurahua are: Chaucha Roja and Amarilla, Calvache, Leona Blanca, Leona Negra, Puña, Carrizo, Tulca Roja, Yema de huevo and Uvilla. Low market demand, productivity, low sales price, susceptibility to Phytophthora infestans, seed availability, shorter storage time and the incorporation of improved varieties are the main causes that have influenced the decrease in the planting area of native potato varieties in the province of Tungurahua.Las papas nativas tienen importancia como patrimonio genético y por sus cualidades nutritivas, siendo el alimento principal de las sociedades aborígenes de Sudamérica. En las últimas décadas en Ecuador el consumo de estas papas ha ido disminuyendo paulatinamente y por consiguiente la producción de las mismas. Esta investigación tuvo el objetivo de identificar los principales factores que inciden en la reducción de la biodiversidad de papas nativas en la provincia de Tungurahua. Para la recolección de datos se elaboró una encuesta y se aplicó la misma mediante una entrevista a los productores que cultivan papas nativas. A quienes se los ubico tanto en las ferias, reuniones con asociaciones y visitas a domicilios en los cantones de Ambato, Quero, Pelileo, Tisaleo y Mocha. Las variedades de papas nativas que se cultivan en la provincia de Tungurahua son: Chaucha Roja y Amarilla, Calvache, Leona Blanca, Leona Negra, Puña, Carrizo, Tulca Roja, Yema de huevo y Uvilla. Siendo la baja demanda del mercado, la productividad, el bajo precio de venta, la susceptibilidad a Phytophthora insfestans, la disponibilidad de la semilla, menor tiempo de conservación en almacenamiento y la incorporación de variedades mejoradas las principales causas que han incidido en la disminución de la superficie de siembra de las variedades de papas nativas en la provincia de Tungurahua.esAGRONOMÍAPAPAS NATIVASPAPASNATIVASREDUCCIÓN DE LA BIODIVERSIDADBIODIVERSIDADCULTIVOIdentificación de los factores que inciden en la reducción de la biodiversidad de papas nativas en la provincia de TungurahuabachelorThesis