López Paredes, María AlexandraSegovia Zambrano, María del Carmen2024-06-282024-06-282024-06https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/41695Process management fosters a culture of continuous improvement, where organizations are constantly looking for ways to optimize and improve their operations. By designing processes focused on customer needs and expectations, organizations can improve customer satisfaction. Therefore, it is important to evaluate the quality of the service provided and whether process management is applied. Thus, in this research, an analysis of process management and service to entrepreneurs of the Semillero de Empresas of the Universidad Técnica de Ambato was carried out. For the development of the project a mixed approach was used, that is to say, a qualitative-quantitative approach was applied where the variables of the research were analyzed with the use of the survey technique. The hypothesis that was raised is to know if the management by processes affects the quality of the service to the entrepreneurs of the UTA business incubator, for the verification of the hypothesis the Spearman correlation coefficient was used. The main results indicate that the processes highlighted and present in the management of training in the seedbed are control processes, which are those of internal organization of the seedbed; operational processes, which are defined as: services provided with agility and efficient times, adequate communication received by the seedbed personnel, and training that meets the expectations of the users. Finally, support processes are defined as the use of technological resources for training, sufficient infrastructure offered by the seedbed, use of documentation and formats according to the needs of each process. The correlation between the variables is strong and there is a good level of significance between them.La Gestión por procesos fomenta una cultura de mejora continua, donde las organizaciones buscan constantemente formas de optimizar y perfeccionar sus operaciones. Al diseñar procesos centrados en las necesidades y expectativas del cliente, las organizaciones pueden mejorar la satisfacción del cliente. Por eso es importante evaluar la calidad del servicio prestado y si se aplica o no la gestión por procesos. Es así como, en la presente investigación se realizó un análisis de la gestión por procesos y el servicio a los emprendedores del Semillero de Empresas de la Universidad Técnica de Ambato. Para el desarrollo del proyecto se utilizó el enfoque cuantitativo donde se analizaron las variables de la investigación con la utilización de la técnica de la encuesta. La hipótesis que se planteada es si la gestión por procesos incide en la calidad del servicio hacia los emprendedores del Semillero de empresas UTA, para la verificación de la hipótesis se utilizó el coeficiente de correlación de Spearman. Los principales resultados indican que los procesos destacados en el Semillero son: los de control, siendo estos los de organización interna del Semillero; los procesos operativos siendo estos definidos como: los servicios prestados con agilidad y tiempos eficientes, una adecuada comunicación recibida por el personal del Semillero, y una capacitación que cumpla las expectativas de los usuarios. Finalmente se definen los procesos de apoyo, como la utilización de recursos tecnológicos para la capacitación, suficiente infraestructura ofrecida por el semillero, utilización de documentación y formatos acordes a la necesidad de cada proceso. La correlación entre las variables es fuerte y se evidencia un buen nivel de significancia entre las mismas.spaopenAccessINVESTIGACIÓNGESTIÓNPROCESOSMEJORA CONTINUARECURSOSGESTIÓN POR PROCESOSGestión por procesos y el servicio a los emprendedores en el Semillero de Empresas de la Universidad Técnica de AmbatobachelorThesis