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Title: Evaluación de la biomasa de los desechos agrícolas del cultivo de papa (Solanum tuberosum) como potencial recurso energético
Authors: Santana Mayorga, Rita Cumandá
Llamuca Manzano, Fernando David
Keywords: AGRONOMIA
PAPA (Solanum tuberosum)
BIOMASA
AGRICULTURA
CULTIVO
DESECHOS AGRÍCOLAS
DESECHOS
POTENCIAL RECURSO ENERGÉTICO
RECURSO ENERGÉTICO
RESIDUOS FORESTALES
COMBUSTIBLES FÓSILES
ENERGÍA RENOVABLE
Issue Date: Mar-2022
Abstract: Sustainable development today needs advanced tools such as renewable energy mainly from the generation of biomass from agricultural by-products, taking into account the care of the environment in its production process. Throughout the planet, the types and diversity of waste of vegetable origin, such as forestry, agricultural or agri-food residues; allows its transformation into products with energy potential in the form of biomass and expresses the need to both evaluate and analyze these resources as energy sources. The research presented below evaluates energetically the biomass product of agricultural residues of potato crops (Solanum tuberosum) obtained in the Province of Tungurahua and which have the characteristics of a renewable resource. The energy characterization of this potato residue shows an average value of 15571.67 MJ/tn, which allows calculating the energy potential of the same residue, which corresponds to 0.03 GWh. Likewise, the results of the proximal analysis are presented with humidity values of 9.85%, ashes 14.66%, volatile content with 71.62%, fiber content 44.58% and fat contentin 046%. The evaluation of the results obtained from the calorific power and the amountof biomass show that the agricultural residues of the potato crop have energy potential whose characteristics convert this resource into renewable energy, which allows us to reduce the use of fossil fuels and improve the care of our environment.
Description: El desarrollo sostenible en la actualidad necesita herramientas avanzadas como la energía renovable proveniente principalmente de la generación de biomasa a partir de subproductos agrícolas, tomando en cuenta el cuidado del medio ambiente en su proceso de producción. En todo el planeta los tipos y diversidad de desechos de origen vegetal como por ejemplo residuos forestales, agrícolas o agroalimentarios; permite su transformación en productos con potencial energético en forma de biomasa y manifiesta la necesidad de tanto evaluar, como analizar dichos recursos como fuentes de energía. La investigación que se presenta a continuación se evalúa energéticamente la biomasa producto de residuos agrícolas de los cultivos de papa (Solanum tuberosum) obtenidos en la Provincia de Tungurahua y los cuales presentan las características de un recurso renovable. La caracterización energética de este residuo de papa muestra un valor promedio de 15571.67 MJ/tn, lo cual permite calcular el potencial energético del mismo residuo que corresponde a 0,03 GWh. Así también, se presentan los resultados del análisis proximal con valores de humedad del 9.85%, cenizas 14.66 %, contenido de volátiles con un 71.62 %, contenido de fibra 44.58 % y el contenido de grasa en un 046 %. La evaluación de los resultados obtenidos del poder calorífico y la cantidad de biomasa demuestran que los residuos agrícolas del cultivo de papa poseen potencial energético cuyas características convierten este recurso en energía renovable, lo que permite reducir el uso de combustibles fósiles y mejorar el cuidado de nuestro medio ambiente.
URI: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/34717
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