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Title: Producción de biofilm a partir de Komagataeibacter xylinus, utilizando diferentes residuos agroindustriales
Authors: Terán Mera, David Andrés
Palacios Duchicela, Ronald Hendry
Keywords: RESIDUOS AGROINDUSTRIALES
BIOFILMS
BIOPELÍCULAS
CELULOSA BACTERIANA
KOMAGATAEIBACTER XYLINUS
Issue Date: Jun-2019
Publisher: Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Carrera de Ingeniería en Alimentos
Abstract: Bacterial biofilms are being an important field of study, due to their wide use in different fields. However, due to its high production costs, its use is limited. For this reason, this work aimed to obtain biofilms using different agroindustrial wastes (sugarcane bagasse, rice bran and cocoa husk), using an H-S medium and minimum medium in static and agitated culture. Demonstrating that agroindustrial wastes contributes to the medium the necessary carbon and nitrogen source, so that the bacterium Komagataeibacter xylinus can develop and generate the biofilms. The biofilms obtained from the cocoa husk showed the best yield in the H-S medium with 17,8338 and 22,8312 percent for the static and agitation culture respectively, while in the minimum medium a yield of 23,3169 and 16,1095 percent was obtained for the static and agitation culture correspondingly; it even showed that there is no statistically significant difference with the standard (glucose). Also, an impregnation with silver and zinc particles was made to the biofilms produced from the cocoa husk. Furthermore, by X-ray diffraction analysis (XRD), it was possible to determine that the biofilms obtained corresponded to Cellulose I, cellulose Iα being present in a higher proportion. The scanning electron microscopy (SEM) helped to observe the structure of the biofilms and by means of a Mapping the presence of the Ag and Zn nanoparticles impregnated in the structure of the biofilm was verified.
Description: Los biofilms bacterianos están siendo un área de estudio importante, debido a su amplia utilización en diferentes campos. Sin embargo, debido a sus elevados costos de producción su utilización está siendo limitada. Por esta razón este trabajo tuvo como objetivo obtener biofilms empleando diferentes residuos agroindustriales (bagazo de caña, salvado de arroz y cáscara de cacao), utilizando un medio H-S y medio mínimo en cultivo estático y agitado. Demostrando que los residuos agroindustriales aportan al medio la fuente de carbono y nitrógeno necesario, para que la bacteria Komagataeibacter xylinus pueda desarrollarse y generar los biofilms. Los biofilms obtenidos a partir de la cáscara de cacao presentaron el mejor rendimiento en el medio H-S con 17,8338 y 22,8312 por ciento para el cultivo estático y agitación respectivamente, mientras que en el medio mínimo se obtuvo un rendimiento de 23,3169 y 16,1095 por ciento para el cultivo estático y agitación correspondientemente; incluso demostró que no existe diferencia estadísticamente significativa con el estándar (glucosa). También, se realizó una impregnación con partículas de plata y zinc a los biofilms producidos a partir de la cáscara de cacao. Además, mediante un análisis de difracción de rayos x (XRD), se pudo determinar que los biofilms obtenidos correspondían a Celulosa I, estando presente en mayor proporción la celulosa Iα. La microscopia electrónica de barrido (SEM) ayudó a observar la estructura de los biofilms y mediante un Mapping se verificó la presencia de las nanopartículas de Ag y Zn impregnadas en la estructura del biofilm.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/29839
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