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Title: Evaluación de diferentes sustratos comerciales sobre la viabilidad de semillas de cebolla (Allium cepa L.)
Authors: Vásquez Freytez, Carlos Luis
Montúfar Villacís, Klever Arturo
Keywords: AGRONOMIA
CEBOLLA (Allium cepa L.)
SEMILLAS DE CEBOLLA
SEMILLAS
SUSTRATOS COMERCIALES
SUSTRATOS
HORTALIZAS
GERMINACIÓN
LONGITUD DE RAÍCES
RAÍCES
DIÁMETRO DE PSEUDOTALLO
PSEUDOTALLO
PRODUCCIÓN
Issue Date: Apr-2021
Abstract: Onion (Allium cepa L.) is among the most consumed vegetables worldwide and popular for its extensive health benefits, however, some factors such as lack of investments to improve cultivation and irrigation methods have caused discouragement in production. Therefore, among the strategies to be evaluated are studies on seed production that allow improving crop’s production and productivity. In this study, the effect of different commercial substrates (Terracult, Pindstrup Plus and Floragard) on the viability of Burguesa variety onion seeds was evaluated and then compared with a conventional substrate used as control treatment. In each substrate, the percentage and speed of germination were evaluated for 5 days, in addition root length, bulb diameter, fresh and dry weight of bulb were evaluated at 15 and 30 days after emergence. According to the results, both the germination percentage and the germination speed were affected by the type of substrate, being superior to the control treatment in all types of substrates. Additionally, root length and bulb diameter (pseudostem) and fresh and dry weight of seedling were significantly higher in seedlings obtained from commercial substrates. All substrates shown to have a positive effect on the production of onion seedlings, however, field studies are required to validate the results obtained in the present investigation.
Description: A escala mundial, la cebolla (Allium cepa L.) se encuentra entre las hortalizas más consumidas conocida por sus amplios beneficios en la salud, sin embargo, factores tales como la falta de inversiones para mejorar los métodos de cultivo y riego han provocado desestimulo en la producción. Por ello, entre las estrategias a ser evaluadas están los estudios sobre producción de semillas que permitan mejorar la producción y productividad del cultivo. En el presente estudio se evaluó el efecto de diferentes sustratos comerciales (Terracult, Pindstrup Plus y Floragard) sobre la viabilidad de semillas de cebolla variedad Burguesa y fueron comparados con un sustrato convencional que fue usado como tratamiento testigo. En cada sustrato se evaluó el porcentaje y velocidad de germinación durante 5 días, además se evaluó la longitud de raíces, diámetro de bulbo, peso fresco y peso seco de bulbo a los 15 y 30 días después de la emergencia. De acuerdo con los resultados, tanto el porcentaje de germinación como la velocidad de germinación fueron afectados por el tipo de sustrato, siendo en todos los tipos de sustratos superior al tratamiento testigo. Adicionalmente, la longitud de raíces, diámetro de bulbo (pseudotallo) y peso fresco y seco de plántulas fueron significativamente superiores en plántulas obtenidas de los sustratos comerciales. Todos los sustratos mostraron tener un efecto positivo en la producción de plántulas de cebolla, sin embargo, se requiere realizar estudios de campo que permitan validar los resultados obtenidos en la presente investigación.
URI: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/32447
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Agronómica

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