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Title: Caracterización morfológica de maíz blanco harinoso (Zea mays L.) material nativo “Chazo” de la provincia de Chimborazo
Authors: Dobronski Arcos, Jorge
Obando Arequipa, Erika Salome
Keywords: AGRONOMÍA
MAÍZ BLANCO HARINOSO (Zea mays L.)
MAÍZ
MAÍZ BLANCO
MATERIAL NATIVO
MAZORCA
FLORACIÓN
IBPGR
Issue Date: Jun-2019
Abstract: This research work was carried out on the property of Mr. César Obando Arequipa of the Zumbalica sector, corresponding to the San Felipe parish, located in the canton Latacunga, province of Cotopaxi, with the objective of giving the morphological characterization of a native material of corn floury white called “Chazo”, with the possibility of being used in processes of genetic improvement in future projects, which value and potentiate its use. This investigation is descriptive therefore does not have a hypothesis, experimental design and treatments. The data were taken according to the descriptors of CIMMYT (International Center for Genetic Improvement of Maize and Wheat) and IBPGR (International Board for Plant Genetic Resources) (1991). Data of the most outstanding characteristics and of economic importance were recorded, such as ear length (13.2 cm), ear diameter (6 cm), ear weight (165.57 g), grain length (12, 1 cm) and grain width (10.8 cm). Another very important fact that was taken into account is the days of male and female flowering, a general average of male flowering is 139.25 days and female flowering 152.5 days. According to Pardey et al. (2016) the difference between male and female flowering should be from 8 to 15 days for a good pollination and grain formation, in this research the difference of male and female flowering days is 13.25 that is to say that white corn floury (Zea mays L.) native material “Chazo”, has a high precocity and is apt to be used in processes of genetic improvement or plant breeding, since it meets all the corresponding morphological characteristics.
Description: Este trabajo de investigación se realizó en la propiedad del Sr. César Obando Arequipa del sector Zumbalica, correspondiente a la parroquia San Felipe, ubicado en el cantón Latacunga, provincia de Cotopaxi, con el objetivo de dar la caracterización morfológica de un material nativo de maíz blanco harinoso llamado “Chazo”, con la posibilidad de utilizarse en procesos de mejoramiento genético en proyectos futuros, que valoren y potencialicen su aprovechamiento. Esta investigación es descriptiva por lo tanto no cuenta con una hipótesis, diseño experimental y tratamientos. Los datos se tomaron de acuerdo a los descriptores de CIMMYT (Centro Internacional de Mejoramiento Genético del Maíz y del Trigo) y IBPGR (International Board for Plant Genetic Resources) (1991). Se registraron datos de las características más sobresalientes y de importancia económica como son longitud de la mazorca (13,2 cm), diámetro de la mazorca (6 cm), peso de la mazorca (165,57 g), longitud del grano (12,1 cm) y ancho del grano (10,8 cm). Otro dato muy importante que se tomó en cuenta es los días de la floración masculina y femenina, un promedio general de la floración masculina es de 139,25 días y de la floración femenina 152,5 días. Según Pardey et al. (2016) la diferencia entre floración masculina y femenina debe ser de 8 a 15 días para una buena polinización y formación del grano, en esta investigación la diferencia de los días de floración masculina y femenina es de 13,25 es decir que el maíz blanco harinoso (Zea mays L.) material nativo “Chazo”, tiene una alta precocidad y es apta para ser utilizado en procesos de mejoramiento genético o fitomejoramiento, ya que cumple con todas las características morfológicas correspondientes.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/29726
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