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Title: Presencia de Peronospora sparsa en las fases florales y del fruto en el cultivo de mora de castilla (Rubus glaucus Benth)
Authors: Curay Quispe, Segundo Euclides
Sulqui Jordán, Oscar Gabriel
Keywords: AGRONOMÍA
MORA DE CASTILLA (Rubus glaucus Benth)
Peronospora sparsa
FASES FLORALES
FRUTOS
FLORES
MILDIU VELLOSO
Issue Date: Feb-2019
Abstract: The research study will be carried out at the National Agricultural Research Institute (INIAP) in the Píllaro canton, province of Tungurahua whose coordinates are 01 ° 10'33.6 "South latitude and 78 ° 33'32.6" West longitude, at an altitude of 2779 masl. The annual average temperature of the sector is of 13.2 ° C, its accumulated annual precipitation is of 717.4 mm and relative humidity of 81%. The factors under study were the phases of flower bud and fruit of blackberry cultivation and the pathogen Peronospora sparsa (Mildiu velloso) A treatment with 50 replications was carried out in each plant of blackberry in the different floral states in the INIAP, with 20 per plant. Observations were made in the field and in the laboratory. The response variables were: Incidence of downy mildew on buds, flowers, fruit and fruit harvested. Regarding the results, the percentage incidence of hairy mildew varies according to the floral stage; In the bud stage it reaches a 10% incidence, in the flowering stage it reaches a 36.25% incidence of downy mildew, in the stage of fertilized fruit low to 20% of incidence and finally in the stage of fruit Harvested reaches the maximum incidence point of hairy mildew that is 40%. The duration of the different phenological stages of flowering, thus we have that the formation of floral buds (A1 and A2) has a duration of 15 days; The flowering stage (B1, B2, C1 and C2) has a total duration of 38 days; The stage of fertilized fruit (D1) has a duration of 12 days; The fruit formation (E1) lasts for 28 days and finally the harvested fruit stage lasts for 15 days. The total duration of flowering in the cascade mora crop was 118 days. The proposal presented at the end of this research is to present a management plan for blackberry cultivation with an emphasis on the phytosanitary control of Peronospora sparsa.
Description: El estudio de investigación se realizó en el Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria INIAP del cantón Píllaro, provincia de Tungurahua cuyas coordenadas son 01°10’33.6” Latitud Sur y 78°33’32.6” Longitud Oeste, a una altitud de 2779 msnm. La temperatura media anual del sector es de 13.2 °C, su precipitación acumulada anual es de 717.4 mm y una humedad relativa del 81%. Los factores en estudio fueron las fases de yema, flor y fruto del cultivo de mora y el patógeno Peronospora sparsa (Mildiu velloso). Se realizó un tratamiento con 50 repeticiones en cada planta de mora en los diferentes estados florales en el INIAP. Las observaciones se realizaron en campo y en laboratorio. Las variables respuesta fueron: Incidencia de mildiu velloso en yemas, flores, fruto fecundado y fruto cosechado. Con respecto a los resultados, el porcentaje de incidencia de mildiu velloso varía según la etapa floral; así en la etapa de yema alcanza un 10% de incidencia, en la etapa de floración llega a un 36,25% de incidencia de mildiu velloso, en la etapa de fruto fecundado baja al 20% de incidencia y finalmente en la etapa de fruto cosechado alcanza el punto máximo de incidencia de mildiu velloso que es el 40%. La duración de las diferentes etapas fenológicas de la floración, así tenemos que la formación de yemas (A1 y A2) florales tiene una duración de 15 días; la etapa de floración (B1, B2, C1 y C2) tiene una duración total de 38 días; la etapa de fruto fecundado (D1) tiene una duración de 12 días; la formación de fruto (E1) tiene una duración de 28 días y finalmente la etapa de fruto cosechado una duración de 15 días. La duración total de la floración en el cultivo de mora de castilla fue de 118 días. La propuesta presentada al final de esta investigación es presentar un plan de manejo del cultivo de mora con énfasis en el control fitosanitario de Peronospora sparsa.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/29256
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