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dc.contributor.advisorAragadvay, Gonzalo-
dc.contributor.authorTituaña Pulluquitín, Mayra Cecilia-
dc.date.accessioned2018-07-30T20:26:34Z-
dc.date.available2018-07-30T20:26:34Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttp://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/28395-
dc.descriptionThe aim of this research was to determine the intake preference of arboreal legumes with forage potential: Acacia melanoxylon (AM1), Acacia mearnssi (AM2), Acacia hayesii (AH), Senna multiglandulosa (SM), Caesalpinia spinosa (CE) y Genista monspessulana (GM) in small ruminants, developing two stages. In the development of the first stage were used 7 male sheep merino with an average weight of 60,44 kg where the six species of arboreal legumes were evaluated. Two phases were developed to determine feed consumption through a preference test. The intake of feed in the first phase showed a variable behavior in the different species, with the highest voluntary intake (P≤0.0002) of nutrients the AH, CE and GM (129.07 g/kg MS, 122.53 g/kg MS and 130.52 g/kg MS respectively). In the second phase were evaluated the three species that obtained the lowest consumption in the first phase: AM2, SM and CE the highest voluntary intake (P≤0.0005) was observed in the AM2 (272,50 g/kg MS; 12,60 g/kg MS PV0.75). For the development of the second stage were used 7 male goats Anglo-Nubian with an average weight of 23 kg, where were evaluated the six species of arboreal legumes. The voluntary intake of food was determined through a coffee shop test. In the first phase showed variable results obtaining a higher intake (P≤0.0002) in AM2, AH and GM (112.43 g/kg MS, 99.54 g/kg MS and 72.94 g/kg MS respectively). In the second phase were evaluated the three species that obtained the lowest consumption in the first phase: AM1, SM and CE, the highest voluntary intake (P <.0001) of nutrients was observed in the AM1 (211,07 g/kg MS; 20,155 g/kg MS PV0.75). When comparing intake between sheep and goats, was observed a greater preference (P=0.0002) for sheep in GM (130,52 g/kg MS; 6,017 g/kg MS PV0.75) and for goats was obtained a greater preference (P <.0001) in AM2 (112,43 g/kg MS; 10,914 g/kg MS PV0.75). On the other hand, the intake preference was lower (P<.0001) in SM (18,00 g/kg MS in sheep and 5,99 g/kg MS in goats). In conclusion the arboreal legumes with greater intake preference in small ruminants were AM2 and GM so it is recommended to use AM2 and GM in diets for small ruminants for its high rates of intake preference.es_ES
dc.description.abstractEl objetivo de esta investigación fue determinar la preferencia de consumo de leguminosas arbóreas con potencial forrajero: Acacia melanoxylon (AM1), Acacia mearnssi (AM2), Acacia hayesii (AH), Senna multiglandulosa (SM), Caesalpinia spinosa (CE) y Genista monspessulana (GM) en rumiantes menores, desarrollándose dos etapas. En el desarrollo de la primera etapa se utilizaron 7 ovinos machos merino con un peso promedio de 60,44 kg donde se evaluó las seis especies de leguminosas arbóreas. Se desarrolló dos fases para determinar el consumo de alimento mediante una prueba de cafetería. En la primera fase se mostró un comportamiento variable en las diferentes especies, con el mayor consumo voluntario (P≤0.0002) de nutrientes las GM, AH y CE (130.52 g/kg MS, 129.07 g/kg MS y 122.53 g/kg MS respectivamente). En la segunda fase se evaluaron las tres especies que obtuvieron el menor consumo en la primera fase: AM2, SM y CE, se observó el mayor consumo voluntario (P≤0.0005) en la AM2 (272,50 g/kg MS; 12,60 g/kg MS PV0.75). Para el desarrollo de la segunda etapa se utilizaron 7 caprinos machos Anglo-Nubian con un peso promedio de 23 kg donde se evaluó las seis especies de leguminosas arbóreas. Se determinó el consumo voluntario de alimento en dos fases mediante una prueba de cafetería. En la primera fase mostró resultados variables obteniéndose un mayor consumo (P≤0.0002) en AM2, AH y GM (112.43 g/kg MS, 99.54 g/kg MS y 72.94 g/kg MS respectivamente). En la segunda fase se evaluaron las tres especies que obtuvieron el menor consumo en la primera fase: AM1, SM y CE, observándose el mayor consumo voluntario (P<.0001) de nutrientes en la AM1 (211,07 g/kg MS; 20,155 g/kg MS PV0.75). Al realizar la comparación de consumo entre ovinos y caprinos se observó una mayor preferencia (P=0.0002) para los ovinos en GM (130.52 g/kg MS; 6,017 g/kg MS PV0.75) y para los caprinos (P<.0001) en AM2 (112,43 g/kg MS; 10,914 g/kg MS PV0.75). Por otro lado, la preferencia de consumo fue menor (P<.0001) en SM (18,00 g/kg MS en ovinos y 5,99 g/kg MS en caprinos). En conclusión las leguminosas arbóreas con mayor preferencia de consumo en rumiantes menores fueron AM2 y GM por lo que se recomienda utilizarlas en dietas para rumiantes menores por sus altos índices de preferencia de consumo.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectMEDICINA VETERINARIAes_ES
dc.subjectACACIA MEARNSSIes_ES
dc.subjectGENISTA MONSPESSULANAes_ES
dc.subjectDIGESTIBILIDADes_ES
dc.subjectOVIS ARIESes_ES
dc.subjectCAPRA HIRCUSes_ES
dc.titleEvaluación de la preferencia de consumo de leguminosas arbóreas con potencial forrajero en rumiantes menoreses_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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