Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/26409
Title: Evaluación de dos productos y tres dosis de verticillium lecanii (Verticillium lecanii) PARA EL control de mosca blanca (Bemisia tabaci) en tomate hortícola (Lycopersicum esculentum)”
Authors: Pérez Salinas, Marco Oswaldo
Padilla Santana, Valeria Anahí
Keywords: AGRONOMÍA
VERTICILLIUM LECANII (Verticillium lecanii)
MOSCA BLANCA (Bemisia tabaci)
TOMATE HOTÍCOLA (Lycopersicum esculentum)
CONTROL BIOLÓGICO
UNIDADES PROPAGADORAS DE COLONIAS
HONGOS ENTOMOPATÓGENOS
Issue Date: 2017
Abstract: Nowadays tomato is grown in almost all the provinces in the Ecuadorian Sierra region due to its nutritional content and its demand in daily diet but its production has been affected by the whitefly (Bemisia tabaci) which has caused serious losses among the crops and increasing production costs. The whitefly causes great damage to the foliage of the plant and transmits virus and fungus. The permanent application of pesticides has caused that B. tabaci develops resistance towards them and consequently it is difficult to control it. Thus, it has become a priority for producers to find a product free of chemical contaminates for human consumption. The objective of the present research is to reduce the indiscriminate consumption of pesticides and motivate farmers to have a clean production and environmentally friendly. It is suggested the use of innovative technologies such as biologic control by applying beneficial microorganisms. In this research two products of Verticillium lecanii VERTIK ® were applied and evaluated, they were used with a concentration of 2.5x109 cfu/cc and LECANICILLIUM with a concentration of 1 × 10 8 upc/ cc with three doses of 1cc/l, 2 cc/ L y 3 cc/ L, where it was observed the mortality and the reduction of the population of B. tabaci in nymphal stage and adult stage, for nymphs there was an effect between doses and number of application being the best 3cc/L with only one application with mortality of 74,10% in VERTIK y 85,53% with LECANICILLIUM. In adults, there was a difference among doses and showing that the best dose was 2 cc/L with a mortality of 85% in VERTIK and 95,83% with LECANICILLIUM. Regarding the products it was observed that, even though the concentration was lower LECANICILLIUM was superior according to the obtained results.
Description: En la actualidad el tomate hortícola es cultivado en casi todas las provincias de la sierra ecuatoriana, por su contenido nutricional y su demanda en la dieta diaria, pero su producción se ha visto afectada por mosca blanca (Bemisia tabaci) ocasionando graves pérdidas en los cultivos y aumentando los costos de producción, ya que afecta principalmente al follaje de la planta y por la transmisión de hongos y virus. La aplicación permanente de plaguicidas ha ocasionado que B. tabaci cree resistencias propiciando que su control sea poco efectivo, por lo que ha sido prioridad para los productores obtener un producto libre de contaminantes químicos para el consumo humano. El objetivo de esta investigación es reducir el consumo indiscriminado de plaguicidas e incentivar en el agricultor una producción limpia y amigable con el ambiente. Usando tecnologías innovadoras como es el control biológico mediante la aplicación de microorganismos benéficos. En este ensayo se evaluaron dos productos de Verticillium lecanii VERTIK ® con una concentración de 2.5 × 109 upc / cc y LECANICILLIUM con concentración de 1 × 10 8 upc/ cc, con tres dosis de 1cc/L, 2 cc/ L y 3 cc/ L, en el cual se observó la mortalidad y la reducción de población de B. tabaci en estado ninfal y adulto, para ninfas hubo efecto entre dosis y número de aplicación siendo la mejor 3cc/L con una sola aplicación con mortalidad de 74,10% en VERTIK y 85,53% con LECANICILLIUM, en adultos se presentó un diferencia entre dosis mostrando que la óptima fue 2 cc/L con mortalidad de 85% en VERTIK y 95,83% CON LECANICILLIUM. En cuanto a los productos se observó que, aunque la concentración fue menor, LECANICILLIUM fue superior según los resultados obtenidos.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/26409
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Agronómica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tesis-178 Ingeniería Agronómica -CD 527.pdf1,81 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.