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Title: Utilización del extracto de cabuya (Tzawar Mishki) como aporte energético para el desarrollo del cuy (Cavia porcellus) en la parroquia Salasaca
Authors: Rivera Guerra, Verónica
Chango Masaquiza, María Alegría
Keywords: MEDICINA VETERINARIA
ZOOTECNIA
CUY (Cavia porcellus)
CABUYA (Tzawar Mishki)
APORTE ENERGÉTICO
Issue Date: 2016
Abstract: The present investigation titled "Use of agave extract (tzawar mishki) as energy support for the development of guinea pig is realized in the town of Salasaca in the area Pelileo, at an altitude of 2739 meters above sea level. This study is founded in the use of agave extract, which is a rich liquid in aminoacids and sugars like fructose, these sugars function as prebiotics which are not directed in the organism because they go to the thick intestines, intact by the lack of enzymes with the ability to break down, the action is located in the colon where it ferments and is converted into fatty acids in a short chain that reduces the pH level, but when it arrives to the thick intestine it grows in pH, generating the reduction of pathogenic bacteria. Four treatments were realized with six repetitions with 120 male guinea pigs of 30 days old and a weight average of 546,06g. In each cage 5 animals, were chosen randomly, for their identification they were pierced in the ear. For the food it was a mix if crumbs (30g/guinea pig) and agave, the inclusion of agave was 0%, 6%, 12% and 16% in the diet. Different variables were evaluated in the final weight, weight gain, consumption, food conversion and the cost benefit indicator, for this practice they used a design of complete blocks at random. At the end of this practice it obtained the following conclusions, the final weights of the treatments varied between 784.72g to 871.82g, the weight gain is in the range of 7.22g/day to 9.37g/day, the consumption of MS is of 39.08g to 36.32g between treatments and the consumption of MO is of 36.12g to 33.50g. The consumption of protein is in the range of 6.73g to 7.17g, while that the consumption of energy it varied between 90.29Kcal to 126.42Kcal between treatments. The food conversion is found in the range of 3.99 to 5.55 between treatments. These values doesn´t have statistically significant difference. The values statistically don´t have a significant difference. The benefit/cost of 1.73 to 1.75 US dollars, does not influence the production.
Description: La presente investigación titulada “Utilización del extracto cabuya (tzawar mishki) como aporte energético para el desarrollo del cuy (Cavia porcellus)”se la realizó en la parroquia Salasaca del cantón Pelileo, a una altitud de 2739 m.s.n.m. Este estudio se fundamenta en la utilización del extracto de cabuya (tzawar mishki) el cual es un líquido rico en aminoácidos y azúcares como la fructosa, estos azúcares funcionan como prebióticos los cuales no son digeridos en el organismo, porque llegan al intestino grueso intactos por falta de enzimas capaces de romper sus enlaces, su acción es localizada en el colon donde se fermentan y se convierten en ácidos grasos de cadena corta que reducen la acidez (pH), pero al llegar al intestino grueso aumenta el pH, generando la reducción de bacterias patógenas. Se realizó cuatro tratamientos con seis repeticiones y se contó con 120 cuyes machos de 30 días de edad y un peso promedio de 546,06g. En cada poza se colocó 5 animales seleccionados al azar, para su identificación fueron areteados. Para la alimentación se utilizó la mezcla de afrecho (30g/cuy) más tzawar mishki, la inclusión de tzawar mishki fue de 0%, 6%, 12% y 16% en la dieta; se evaluó diferentes variables como son el peso final, ganancia de peso, consumo de alimento, conversión alimenticia e indicador beneficio costo; para este ensayo se utilizó un diseño de bloques completamente al azar. Al terminar el ensayo se obtuvo las siguientes conclusiones, los pesos finales de los tratamientos varió entre 784.72 g a 871,82 g., la ganancia de peso está en el rango de 7,22g/día a 9,37g/día, el consumo de MS es de 36.32g a 39.08g entre los tratamientos y el consumo de MO es de 33.50g a 36.12g. El consumo de proteína está en un rango de 6.73g a 7.17g, mientras que el consumo de energía varía de 90.29Kcal a 126.42Kcal entre tratamientos. La conversión alimenticia se encuentra dentro de un rango de 3.99 a 5.55 entre los tratamientos. Estos valores estadísticamente no tienen diferencia significativa. El beneficio/costo varía de 1,73 a 1,75 dólares americanos, cuyo valor no influye en la producción cavicola.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/23403
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