Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial

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    Gestión por procesos para la línea de faenamiento en la empresa “Mag Pollo” de la ciudad de Ambato
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera de Ingeniería Industrial en Procesos de Automatización, 2022-09) Sailema Moyolema, Christian Adrian; Guachimbosa Villalba, Víctor Hugo
    Most organizations worldwide are immersed with highly competitive opponents; environments that drive companies to improve their processes to survive in the competition, to generate success they must manage their processes, activities and resources efficiently. This research proposes a Process Management in the slaughtering line of MAG POLLO company, focused on operational procedures based on Good Poultry Practices; and mandatory procedures based on ISO 9001:2015, to meet quality specifications in processes, standardize, document activities, responsibility and objectives. First, the current situation of the company was analyzed through the survey of processes through the application of interviews, surveys and technical field visits; to subsequently understand the production line of slaughtered chicken, establishing a map of processes with their interrelationship. In addition, it was evidenced that they applied quality systems, but lacked control of records that were performed in the organization. Therefore, the development of indicators that measure the performance and performance of the organization which can be efficiency, effectiveness and results, in order to collect accurate data, also reliable to make decisions for their present and future where the weaknesses and strengths of MAG POLLO are discovered. As a final part, the processes and procedures manuals detailed information such as: purpose, scope, legal framework, glossary of terms, responsibilities, technical data sheet, procedures, flow chart, good practices, associated risks, production orders and records; its main purpose is the standardization of the processes in the slaughter line, complementing from the purchase of inputs to the sale of slaughtered chicken, allowing preventive and corrective actions against risks, ensuring quality and customer satisfaction.
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    Gestión técnica del riesgo lumínico en los puestos de trabajo del área de tratamiento térmico en la empresa pasteurizadora El Ranchito
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera Ingeniería Industrial en Procesos de Automatización, 2018-06) Hinojosa Estrella, Jéfferson Alexander; Cabrera Acosta, Andrés Gonzalo
    La deficiente calidad de iluminación percibida por el personal del área de tratamiento térmico en la pasteurizadora “El Ranchito” provoca una alta probabilidad de que acontezcan accidentes y causen enfermedades profesionales relacionadas con la vista de los trabajadores. El propósito de la investigación radica en dar una solución a esta problemática mediante el diseño de la gestión técnica del riesgo lumínico, con lo que, a través de una correcta identificación, medición, evaluación y elaboración de un manual de procedimientos se pretende mitigar o al menos reducir tal riesgo. La metodología que se abarca está constituida por fases, la primera fase o identificación del riesgo se realiza utilizando cuestionarios dirigidos al personal planteados por el INSHT en los cuales se verifica la existencia de la problemática actual; la fase de medición de los niveles de iluminación sigue la metodología de cuadricula y mediante los procedimientos que dicta la NOM-025 se procede a recolectar información pertinente con un luxómetro DIGI –SENSE 20250-00 y posteriormente al desarrollo del informe de las mediciones en el cual se evalúa bajo distintos parámetros dando una calificación a dichos niveles de iluminación. Finalmente, la elaboración del manual de procedimientos pretende adecuar los niveles lumínicos ajustando parámetros de iluminación a los que la norma ecuatoriana sugiere por medio del D.E. 2393. Los resultados obtenidos reflejan que los niveles de iluminación son inadecuados y que la mayoría de ellos son de calificación “muy deficiente” de acuerdo a las actividades que realiza el personal, factores como la uniformidad lumínica también se encuentran en su totalidad insuficientes a lo sugerido. En conclusión, se determina que a lo largo de los días de evaluación se presentan condiciones ambientales ligeramente variadas, pero con resultados relativamente similares, en donde los requerimientos lumínicos para las actividades ascienden a 200 luxes, pero se reflejan niveles extremadamente bajos que oscilan entre el 10 y el 30% del total sugerido por la ley. ABSTRACT The poor quality of lighting perceived by the staff of the heat treatment area in the pasteurizing "El Ranchito" causes a high probability that accidents occur and cause occupational diseases related to the sight of workers. The purpose of the research is to provide a solution to this problem through the design of the technical management of the light risk, with which, through a correct identification, measurement, evaluation and preparation of a manual of procedures is intended to mitigate or least reduce such risk. The methodology that is covered is constituted by phases, the first phase or identification of the risk is done using questionnaires directed to the personnel raised by the INSHT in which the existence of the current problem is verified; the measurement phase of the lighting levels follows the grid methodology and by means of the procedures dictated by NOM-025, pertinent information is collected with a DIGI-SENSE 20250-00 luxmeter and after the development of the report of the measurements in the which is evaluated under different parameters giving a rating to these levels of illumination. Finally, the preparation of the procedures manual aims to adjust the lighting levels adjusting lighting parameters to which the Ecuadorian standard suggests by means of the D.E. 2393. The obtained results reflect that the levels of illumination are inadequate and that most of them are of "very deficient" qualification according to the activities that the personnel realize, factors like the luminance uniformity are also totally insufficient to the suggested thing. In conclusion, it is determined that throughout the evaluation days there are slightly varied environmental conditions, but with relatively similar results, where the luminous requirements for the activities amount to 200 luxes, but extremely low levels are reflected that oscillate between the 10 and 30% of the total suggested by law.
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    Sistema de gestión de calidad en el Área Quirúrgica del Hospital Básico San Andrés de la Ciudad de Ambato basado en la Norma ISO 9001:2015
    (Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial. Carrera Ingeniería Industrial en Procesos de Automatización, 2017-06) Portero Pérez, Christian Gustavo; Rosero Mantilla, César Aníbal
    La presente investigación es un Sistema de Gestión de Calidad basado en la norma internacional de calidad ISO 9001-2015 realizado dentro y para el Hospital Básico Privado “San Andrés” de la ciudad de Ambato, en donde visualizó la existencia de muchas áreas de especialidad médica quirúrgica siendo este nuestro pilar de estudio. El principal objetivo del presente, es reducir un grave problema entorno a la recolección y archivo de información, pues no se cuenta con guías, instructivos, indicadores cualitativos o información documentada que garanticen el seguimiento correcto de cada una de las especialidades médicas que brinda el hospital, impidiendo optimizar recursos e imposibilitando a sus administradores las herramientas necesarias para llevar a cabo cambios entorno al mejoramiento de la calidad en el servicio. La estructura básica del manual de calidad creado bajo la norma ISO 9001:2015 para estandarizar y promover la mejora continua de servicios médicos, exige la creación de documentos guía como el alcance general del sistema de gestión, además del planteamiento de objetivos y planes de mejora continua conjuntamente con una política de calidad y finalizando con la creación del procedimiento de control de productos y servicios que se suministren externamente hacia la institución. Finalmente y sin dejar a un lado se ve en la necesidad de crear el manual de procedimientos básicos requeridos por el hospital como son: control de documentos y registros, alta médica, preparación de quirófano, procedimiento médico general y auditorías internas, tomando en cuenta que para cada una de la información documentada presente en el sistema de gestión se designa sus propios anexos o registros los mismos que, brindaran al hospital y al sistema una visualización especifica del control y seguimiento de los procesos en cada área quirúrgica. Palabras clave: sistema, calidad, servicio, manual, control, organización. ABSTRACT The present research is a Quality Management System based on the international standard of quality ISO 9001-2015 carried out inside and for the Private Basic Hospital "San Andrés" of Ambato city, where it visualized the existence of many areas of medical specialty being our pillar of study. The main objective of the present is to reduce a serious problem surrounding the collection and archiving of information, since there are no guides, instructions, qualitative indicators or documented information to ensure the correct follow up and you will see each of the medical specialties that Provides the hospital, preventing optimization of resources and making it impossible for its administrators to implement the necessary tools to carry out changes around the improvement of quality in the service. The basic structure of the quality manual created under ISO 9001:2015 to standardize and promote the continuous improvement of medical services requires the creation of guidance documents such as the general scope of the management system, as well as the proposal of objectives and plans for continuous improvement Together with a quality policy and finalizing with the creation of the procedure of control of products and services that are supplied externally to the institution. Finally, and without leaving aside, it is necessary to create the manual of basic procedures required by the hospital, such as the control of documents and records, medical discharge, preparation of operating room, general medical procedure and internal audits, taking into account that for Each of the documented information present in the management system is designated its own annexes or registries since they will provide the hospital and the system a specific visualization of the control and monitoring of the processes in each surgical area.
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    Los factores de riesgos y su incidencia en las condiciones de trabajo en operadores de sopladoras, inyectora y fajilladoras del área de producción de envases plásticos de la Empresa INPLASTICO
    (Universidad Técnica de Ambato. Dirección de Posgrado. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial, 2015) Vega Pérez, Ricardo Paúl; Herrera Montenegro, Genny Margarita
    ABSTRACT This research concerns the Ergonomic Risk Factors found in manufacturing activities in the plastic packaging Inplastico company, which has meant that staff suffer accidents and illnesses in carrying out its activities in the production area, which is why it is necessary that the personnel are aware of the risks involved in this work and are trained to develop their activities. To initiate an investigation, hazard identification and appraisal of risk factors in each job is done, this information allows the initial estimate of risk which proceed to determine the degree of danger, then using the method Owas ergonomic analysis of postural load of all the jobs considering all its activities and sub activities are performed. The purpose of this research is to develop and implement ergonomics manual work together with active enterprise to apply it breaks.
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    Factores de riesgos mecánicos y su incidencia en los accidentes de trabajo de los operadores del área de producción de paneles metálicos prensados en la Empresa I.M.C. (Industrias Metálicas Cotopaxi)
    (Universidad Técnica de Ambato. Dirección de Posgrado. Facultad de Ingeniería en Sistemas, Electrónica e Industrial, 2015) Vega Pérez, José Geovanny; Matehu Gonzales, Carlos
    El presente trabajo de investigación se refiere a los Factores de Riesgos Mecánicos que se encuentran en las actividades de manufactura de paneles metálicos prensados en la empresa Industrias Metálicas Cotopaxi, lo cual ha ocasionado que el personal sufra accidentes de trabajo en el desempeño de sus actividades en el área de producción, razón por la cual es necesario que el personal sea consciente de los riesgos que conlleva este trabajo y se encuentre capacitado para desarrollar sus actividades. Para iniciar la investigación, se realiza la identificación de peligros y evaluación inicial de factores de riesgos mecánicos en cada puesto de trabajo, esta información permite realizar la estimación inicial del riesgo con lo cual se procede a determinar el Grado de Peligrosidad, posteriormente utilizando el método de W. Fine se realiza el cálculo del Grado de Repercusión y por último se prioriza los riesgos mecánicos presentes de acuerdo al criterio del método. El objeto de esta investigación es desarrollar e implementar el manual de procedimientos de trabajo para aplicarlo en la empresa. ABSTRACT This research concerns the mechanical risks factors found in the activities of manufacturing pressed metal panels Industrias Metálicas Cotopaxi, which has caused personal suffering accidents in the performance of its activities in the production area, which is why it is necessary that staff are aware of the risks involved in this work and are trained to develop their activities. To initiate, hazard identification and initial evaluation of mechanical risk factors every job is done, this information allows the initial estimate of risk with which we proceed to determine the degree of threat, then using the method Fine W. calculation is performed Degree of Impact and finally present mechanical risks according to the criteria of the method is prioritized. The purpose of this research is to develop and implement procedures manual labor to apply in the company.