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Título : Abordaje nutricional en cáncer de mama. Un artículo de revisión
Autor : Bustillos Ortiz, Diana Isabel
Basantes Chango, Andrea Johanna
Palabras clave : Cáncer de mama
Requerimiento nutricional
Dietoterapia
Oncología
Fecha de publicación : 2-oct-2023
Editorial : Universidad Técnica de Ambato/ Facultad de Ciencias de Salud /Carrera de Nutrición y Dietética
Resumen : It is paramount to emphasize the importance of an adequate nutritional approach, in patients with breast cancer in order to achieve expected results. Patients with this pathology present different complications that affect their treatment, especially when they have metabolic changes that prevent them from complying with nutritional recommendations. That is why early nutritional assessment and education are of great value to improve quality of life. Likewise, it is essential to maintain adequate adherence to treatment, since this is effective in preventing nutritional complications acquired during treatment, such as malnutrition. Objective: To analyze the information regarding the nutritional approach in people with breast cancer. Methodology: Explanatory study based on systematic research using information from scientific databases and specialized journals. An exhaustive analysis was carried out with topics relate d to nutritional approach and breast cancer. Results: The prevalence of breast cancer has been increasing in recent years by 47%. One of the main side effects are diarrhea, vomiting, nutritional and gastrointestinal complications, thus increasing the nutritional needs of these patients. Conclusion: It was found that the nutritional needs of breast cancer patients change significantly; therefore, a correct nutritional management based on diet therapy is valuable, such as modifications in the usual diet, avoiding sedentary lifestyle, increasing the consumption of fruits and vegetables, avoiding the consumption of fried or very copious foods, and when oral food consumption is unable to meet the needs of these patients, it is essential to opt for the consumption of a nutritional supplement
Descripción : Analizar la información con referencia al abordaje nutricional en personas con cáncer de mama. Metodología: Estudio explicativo con base en investigación sistemática utilizando información de bases de datos científicas y revistas especializadas. Se llevó a cabo un análisis exhaustivo con temas relacionados con abordaje nutricional y el cáncer de mama. Resultados: La prevalencia del cáncer de mama ha ido aumentando en los últimos años en un 47%. Una de los principales efectos secundarios son diarrea, vomito, complicaciones nutricionales, gastrointestinales por ende estos pacientes aumentan sus necesidades nutricionales. Conclusión: Se encontró que las necesidades nutricionales del paciente con cáncer de mama cambian significativamente por ello es valioso un correcto manejo nutricional basándonos en la dietoterapia como modificaciones en la dieta habitual, evitar el sedentarismo, aumentar el consumo de frutas y verduras, evitar el consumo de alimentos fritos o muy copiosos y cuando el consumo oral de alimentos es incapaz de cubrir las necesidades de estos pacientes es primordial optar por el consumo de algún suplemento nutricional
URI : https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/40083
Aparece en las colecciones: Nutrición y Dietética

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