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Título : Cuantificación de la biomasa residual y caracterización del Chaguarmishqui
Autor : Pomboza, Pedro Pablo
Villacrés Padilla, Paúl Omar
Palabras clave : AGRONOMÍA
BIOMASA
BIOMASA RESIDUAL
CHAGUARMISHQUI
BIOQUÍMICA
Fecha de publicación : 2018
Resumen : The Agave represents an important part of the historical and cultural legacy in the Salasaca community, currently represents an important source of employment and generation of resources. However, the lack of studies of daily volume of chaguarmishqui harvest, brix degrees, pH and biochemical profile significantly affects the economic potential of the product. In the present investigation the influence of the extraction methods in the volume of Chaguarmishqui was determined and the residual biomass of the American A. was quantified. Having thus the following results: the maximum daily production of chaguarmishqui was 1723 ml. The brix degrees reached the highest value in the first month of harvest whose value was 13.64 degrees. The total residual biomass of the three plants were 507.9, 165 and 171.6 liters, respectively and with an average of 281.5; The agave plant has a density of 0.838 gr / cm3. The research will benefit the TZAWAR MISHKI AGRICULTURAL PRODUCTION ASSOCIATION from the Salasaca community because they need as much information as possible to make the Agave liquor. It should be mentioned that the analysis of sugars and the entire biochemical profile that was made in the quantification of the chaguarmishqui is delivered to said entity.
Descripción : El Agave representa una parte importante del legado histórico y cultural en la comunidad Salasaca, actualmente es una fuente importante de empleo y generación de recursos. Sin embargo, la falta de estudios del volumen diario de cosecha de chaguarmishqui, grados brix, pH y perfil bioquímico afecta notablemente al potencial económico del producto. En la presenta investigación se determinó la influencia de los métodos de extracción en el volumen de Chaguarmishqui y se cuantifico la biomasa residual del A. americana. Los resultados fueron: la producción diaria máxima de chaguarmishqui fue de 1723 ml. Los grados brix alcanzaron el valor más alto en el primer mes de cosecha cuyo valor fue 13.64 grados. La biomasa residual total de las tres plantas fueron 507.9, 165 y 171.6 litros, respectivamente y con una media de 281.5; la planta de agave tiene una densidad de 0.838 gr/cm3. Con la investigación se beneficiará la ASOCIACIÓN DE PRODUCCIÓN AGRÍCOLA TZAWAR MISHKI de la comunidad Salasaca debido a que ellos necesitan la mayor información posible para la fabricación del licor del Agave. Se debe mencionar que los análisis de azucares y todo el perfil bioquímico que se realizó en la cuantificación del chaguarmishqui es entregado a dicha entidad.
URI : http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/28507
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