Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/27336
Title: Creación de una línea de producción de tomate deshidratado para la asociación “ASOTOTUN” de la provincia de Tungurahua
Authors: González Garcés, Liliana Elizabeth
Vizuete Cunalata, María Fernanda
Keywords: EMPRENDIMIENTO
TOMATE DESHIDRATADO
INDUSTRIA ALIMENTARIA
ASOTOTUN
Issue Date: Feb-2018
Publisher: Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Administrativas. Carrera Organización de Empresas
Abstract: The Association of Production Tomatera the Three Juanes Tungurahua “ASOTOTUN”, he/she is born in the year 2015 for the initiative of a group of 15 producing of kidney tomato and tree, in defense of the interests of the farmers and their commercial activities, it is for this reason that by means of Resolution No. SEPS-ROEPS-2015-900641, October 08 2015 are granted the artificial personality to the Association. The present project had as purpose to determine the feasibility of the creation a line of tomato production dehydrated in the county of Tungurahua, by means of a situational diagnosis on the tomato production, a market study that identified the potential clients of the company and an economic and financial study that it showed the financial feasibility for the emprendimiento. In the results obtained in each one of the developed chapters, it was evidenced that a line of production of dehydrated tomato can contribute a bigger liquidity to the association and this in turn obtains a competitive advantage in front of the other associations, creating conditions to impel the necessity to create and to promote the asociatividad with business focus as alternative for the small producers in its search of generating competitiveness and development. With the realization of this entrepreneurship it is sought to influence in the decision of the clients' purchase through a dehydrated, same line of tomato production that you/they will allow to the association a bigger market participation in the canton Ambato, being this project the way to begin to take the first steps in the implementation of a line of production of dehydrated tomato and to satisfy the necessities of the clients.
Description: La Asociación de Producción Tomatera los Tres Juanes Tungurahua “ASOTOTUN”, nace en el año 2015 por la iniciativa de un grupo de 15 productores de tomate de riñón y árbol, en defensa de los intereses de los agricultores y sus actividades comerciales, es por esto que mediante Resolución No. SEPS-ROEPS-2015-900641, el 08 de Octubre de 2015 se concede la personalidad jurídica a la Asociación. El presente proyecto tuvo como finalidad determinar la factibilidad de la creación una línea de producción de tomate deshidratado en la provincia de Tungurahua, por medio de un diagnóstico situacional sobre la producción de tomate, un estudio de mercado que identificó los potenciales clientes de la empresa y un estudio económico y financiero que mostró la factibilidad financiera para el emprendimiento. En los resultados obtenidos en cada uno de los capítulos desarrollados, se evidenció que una línea de producción de tomate deshidratado puede aportar una mayor liquidez a la asociación y esta a su vez obtiene una ventaja competitiva frente a las demás asociaciones, creando condiciones para impulsar la necesidad de crear y promover la asociatividad con enfoque de negocio como alternativa para los pequeños productores en su búsqueda de generar competitividad y desarrollo. Con la realización de este emprendimiento se pretende influir en la decisión de compra de los clientes a través de una línea de producción de tomate deshidratado, mismos que permitirán a la asociación una mayor participación de mercado en el cantón Ambato, siendo este proyecto la manera de empezar a dar los primeros pasos en la implementación de una línea de producción de tomate deshidratado y satisfacer las necesidades de los clientes.
URI: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/27336
Appears in Collections:Organización de Empresas

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
451 o.e..pdf4,36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.